Kina går mot stor seger i Volvo Ocean Race

Gustav Morin

ADO 150126 knighton 8869 2Dongfeng Race Team har dominerat delsträckan från Abu Dhabi till Sanya. Med mindre än ett dygn till målet ser Martin Strömbergs lag ut att kunna vinna en historisk etappseger och ta ledningen i Volvo Ocean Race 2014-15. 

De senaste dagarna har båtarna kryssat norrut i Sydkinesiska sjön. Nära Vietnams kust utspelade sig några av de mest hektiska dygnen hittills i tävlingen. I en allt hårdare kamp om andraplatsen var det tätt mellan manövrarna.

– Det har varit den mest intensiva seglingsnatten i mitt liv, meddelande Team Alvimedicas skeppare Charlie Enright under gårdagen.

Team Alvimedica är ett av de fyra lag som slåss om pallplatserna i den tredje etappen. Förstaplatsen ser dock ut att gå till Dongfeng Race Team som har en ledning på över 50 sjömil och de beräknas gå i mål efter midnatt.

Om Dongfeng Race Team når Sanya först blir de den första kinesiska båten någonsin som säkrat en etappseger i Volvo Ocean Race. Dessutom klättrar de då upp som ensamma ledare i den totala poängställningen för Volvo Ocean Race 2014-15 efter två andraplatser i de tidigare etapperna. Lagets svensk, Martin Strömberg, är inte med i den pågående delsträckan men kommer att vara tillbaks ombord i nästa etapp från Sanya till Auckland.


– Det ser grymt bra ut nu, säger Martin Strömberg. Vi har seglat in till Sanya från det här hållet flera gånger under träningar så killarna ombord har bra koll och jag känner mig ganska lugn.

Det kinesiska laget tog ledningen i Persiska Viken efter starten i Abu Dhabi den tredje januari. De behöll ett litet övertag på väg söderut i Indiska Oceanen och genom att välja en bättre väg än konkurrenterna förbi Sri Lanka kunde de skaffa sig ett större försprång.

I Bengaliska viken hade hela fältet en frustrerande resa där de försökte hitta fart i de lätta vindarna. Dongfeng klarade det relativt bra och när de nådde Malackasundet hade deras ledning växt till över 100 sjömil.

Bakom dem jagade en klunga med Abu Dhabi Ocean Racing, Team Alvimedica, Team Brunel och MAPFRE som under hela etappen seglat väldigt jämt. Kvartetten tog in på ledarbåten i sundet mellan Indonesien och Malaysia och på bara ett par timmar krympte avståndet till 16 sjömil. Då sa det dock stopp när vinden dog ut samtidigt som Dongfeng hittade fart och återigen kunde dra ifrån på väg förbi Singapore.

Den svenska båten Team SCA hamnade på efterkälken i inledningen av etappen men de har haft kontakt med resten av fältet och hela tiden kämpat för en chans att komma tillbaks. De beräknas nu vara den sista båten som når Sanya mitt på dagen under tisdagen. Ledarbåtarna väntas gå imål under måndagsnatten och ni kan se livesändningen på Hamnen.se.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

racing_havskappsegling_2015_VOR_26_jan_ADO_150126_knighton_8869_2

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar