Konyukhov satte rekord runt Antarktis

Redaktionen

Redaktionen

Solorekord runt AntarktisRyssen Fedor Konyukhov har seglat solo runt Antarktis. Det tog 102 dygn och är ett första rekord på sträckan Albany, Australien, runt Antarktis och tillbaka till Albany. Med andra ord, de som känner sig manade att segla samma sträcka har nu ett rekord att slå.

För Fedor Konyukhov, 56, var det fjärde gången han gjorde en solo-segling runt jorden. När han fick frågan om den här gången var hans sista, svarade han:

– Efter att precis ha ägnat 95 dygn i the Roaring Forties och the Furious Fifties, så har jag inga planer på att komma tillbaka. I alla falla inte i den närmaste framtiden.

– Men Södra Oceanen bjuder på den mest spektakulära formen av segling på vår planet. Om jag gör det igen så tänker jag ta med mig en besättning så att vi kan krama ur det bästa av de vilda surfarna som man får därnere.

Fedor startade sin solo-segling den 26 januari från Albany och kom tillbaka 102 dygn, 56 minuter och 50 sekunder senare. Han klarade sig bra bland stormar, kyla och slapp kollidera med någon val eller isberg.

Distansen han seglade runt Antarktis var 16 400 sjömil.

För att fullborda sitt äventyr hade Fedor en lång transportsträcka till starten i Albany. Den 12 oktober 2007 lämnade han Falmouth i sin 85 fots båt. Han gjord ett stopp i Kapstaden på fem dygn och hade två veckors förbredelser i Albany innan han gav sig iväg runt Antarktis.

De senaste sex månaderna har hans båt varit hans hem:

– Vi har seglat 30 000 sjömil tillsammans och jag har stor respekt för henne. Men nu ser jag fram emot en vällagad, rejäl biff, en dusch, rena lakan och 12 timmar sömn. Det låter enkelt, men det är precis vad jag behöver.

Efter prisutdelning väntar en god middag och många timmars skön sömn för Fedor.

Sjön var grov för Fedor under det 82:a dygnet.

 

www.antarcticacup.com

 

 

 

Solorekord runt Antarktis

Relaterade artiklar

Kojiro SHIRAISHI

Vendée Globe – starten live!

Antarktis

Antarktis okända hemligheter

Shackleton 1

Stolleprov i Shackletons kölvatten – med 22-fotare på Södra Oceanen!

Hybrid ship Roald Amundsen Puff

Första hybridfartyget genom Nordvästpassagen