Långsegling med liten budget – fem år på en 30 fotare

Elias Johansson

Elias Johansson

Deras mål är att besöka så många avlägsna platser på jordklotet som möjligt. Lärdomarna börjar bli många och kunskapen stor. Här delar de med sig.

Deras Youtube-kanal Sailing Project Atticus är stor och omfattande. Men framför allt är den full av tips och trix för alla som drömmer om att själva kasta loss för den långa resan – utan att ha sparat ihop en livstids förmögenhet först.

Amerikanarna Jordan and Desiree är ett bra exempel på just det. De visar tydligt att man verkligen kan upptäcka världshaven på en ganska liten och ordentligt gammal segelbåt utan en stor pengabuffert. Men, och det är ett ganska stort men, det kräver istället mycket arbete och anpassning till en livsstil utan bekvämligheter många av oss ser som en självklarhet.

Renoverade 58 år gammal häck

De köpte en riktig gammal häck till segelbåt, en orenoverad 58 år gammal Allied Seawind 30, och ägnade tre år av sitt liv till att renovera den grundligt och rusta den för att fungera som långseglare och bobåt.

Men båten hade ändå potential. Paret hävdar att det var den första modellen av en plastbåt som lyckades genomföra ett helt varv runt jorden och säger:

– Den byggdes för att kunna seglas till världens alla ändar, på ett relativt säkert sätt…

Pengarna tog slut i Mexico…

 

När båten väl var någorlunda redo så kastade de loss från USA med siktet på Mexico, med enbart 2 000 dollar på fickan.

Se också:

Paret som har levt off grid på sin flytande ö i 27 år
Erika sålde allt och flyttade ombord på en Princess 65

Tanken var att leva snålt och på något vis tjäna tillräckligt med slantar för att kunna leva längs vägen.

Livet ombord på en 30-fots segelbåt

Så, vilka unika utmaningar står man då inför när man försöker leva och segla heltid på en 30-fots segelbåt? Jordan and Desiree har efter fem år ombord blivit experter på området och förutom att de delar med sig via sin youtube-kanal så gör de också professionella arbeten på andras båtar.

Smarta tips för ett enkelt liv ombord

Det här avsnittet är laddat med tips kring sol- och värmeskydd, förvaring av färskvatten, regnuppsamling, duschning, matlaging och matlagring, vård av dieselmotor och slutligen – hur man håller kontakten med omvärlden förutom via nätet.

Livingofgrid

Relaterade artiklar

Ingang

Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Linda Lindenau!

Living on a boat in the city

Billigt ungdomsboende mitt i city!

magiccarpet

Livet på Vindö 32 Magic Carpet går vidare

Gone with the wynns Tonga

11 år “off grid” på en paradisö

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar