Långsegling och livet ombord – den osminkade sanningen

Långsegling och livet ombord – den osminkade sanningen

Elias Johansson Rimsby

Livet-som-långseglare-långsegling-langsegling
Långsegling är utmanande, tråkigt, sagolikt, skrämmande, påfrestande och vilsamt.

Bilden som förmedlas av allehanda långseglande YouTubers är en sak. Verkligheten är en annan. Det menar Joe and Flick som förmedlar en mer nyanserad långsegling och livet ombord.

Långseglare på Youtube finns det gott om. Äventyrare som verkar leva ett helt bekymmersfritt båtliv med en perfekt mix av utmaningar, slapp tillvaro och vila.

Sedan har vi den extrema sorten. De som utmanar ödet med stora risktagningar i extrema förhållanden ivrigt påhejande av sponsorer och en stadigt växande följarskara på sociala medier.

Se också:
Hamnen listar hetaste långseglarna på Youtube

Nu är frågan – är långsegling något för oss vanliga dödliga? Törs man ens tänka tanken att en gång kunna hoppa av ekorrhjulet på landbacken och kasta loss? Om så bara för ett år eller så? Och utan att vara en fena på att jaga sponsorer och redigera videos?

Den verkliga bilden

Svaret är ja, om man frågar Joe and Flick som kastade loss från Plymouth för ett och ett halvt år sedan och som här förmedlar en mer nyanserad bild av livet som långseglare. En bild som visar mer än bara turkost vatten, kritvita stränder och sagolika solnedgångar i horisonten.

Långsegling, menar de, är en berg-och-dalbana. En många gånger utmanande tillvaro där man måste vara sin egen rörmokare, segelmakare, mekaniker, kock, psykolog och sjuksköterska när saker uppstår långt ifrån civilisationen.

Joe and Flick förmedlar en osminkad bild av långsegling för vanligt folk med allt vad det innebär av förberedelser, distansarbete, ekonomi, båtunderhåll. Se videon!

Under de 18 månader och 3000 sjömil som passerat sedan de lämnade Plymouth har de upplevt allt från oförglömliga naturupplevelser till skörade segel, grundsmällar, extrem hetta, ändlöst regn och allt annat som hör långsegling till. Och som man måste räkna med.

Långsegling för vanligt folk

Se videon av Exploring Alternatives där de förmedlar en osminkad bild av långsegling för vanligt folk med allt vad det innebär av distansarbete, ekonomi, båtunderhåll och i deras fall – att ha med sig en hund med på äventyret (fler tips om det sistnämnda här).

Elias Johansson Rimsby

Livet-som-långseglare-långsegling-langsegling

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sailing Zinagros youtube-serie i tre delar visar deras insats för att undsätta en fransk besättning över 1200 sjömil från land.

Haveri på öppet hav – känd Youtuber kom till undsättning

Sjosattning_Rapido_Sailing_La_Vagabonde

Sailing La Vagabonde – premiär med nya 60-fotstrimaranen

Sailing_La_Vagabond_ny_trimaran

Kända långseglarna satsar på en 60-fots trimaran

Barn_langsegling

Långsegling – syskonen som aldrig satt sin fot i en skola