Långsegling - Sefir - Resebrev 1

Resebrev 1 – Sefir
Dags att ge sig av. Efter flera år av planering och förberedelser av Sefir så är hon nu utrustad med det mesta man rimligtvis kan begära.

VHF, SSB, Eprib, Inmarsat. nödrakter i en mängd att det borde stå farligt gods på båten och hon borde vara rödmålad. Livbojar, livflotte, grab-bag mm mm.

På kajen står mängder av vänner och bekanta för att hälsa oss farväl. Det känns fantastiskt och det värmer in i själen denna gråmulna dag.

Vi får en fin segling första dagen med öppen bidevind till halvvind. Stundtals gör vi mycket god fart. Det är som vanligt mycket fartyg i leden utanför Falsterborev. Märkligt krabba sjöar möter oss längs Möns Klints södra del.

Går in i Klintholm under betydligt lugnare förhållanden än 1993 då jag sist besökte Klintholm. Då hade jag haft en kryss från Ystad till Klintholm på 19 timmar i 20 -23 m /per sek. Hamnavgiften är dyr 154 dkr här. Till detta kommer duschkostnad. I övrigt är hamnen trevlig och ligger fint.

” Totalt väderomslag, som så många gånger under denna vår och sommar. Sol och svag nordlig vind. Vattnet ligger blankt. Solen värmer när jag går upp till byn. Svalorna sirrar i luften. ”Køpmand” som öppnar sju varje morgon har färskt bröd, ostar och leverpastej. Under ett träd står ett bord med färska grönsaker där man själv tar och lägger betalningen i en glasburk.

Går långsamt tillbaka till Sefir där Elisabeth satt på kaffet. Fäller upp bordet i sittbrunnen och skär upp några skivor färskt bröd. Änderna simmar runt i hamnen och överallt hörs trutarnas skrän. Många båtar lämnar tidigt efter att ha varit inblåsta några dagar. Ett stilla lugn ligger över hamnen.

Nu börjar det kännas som långfärdssegling. Vi tar en promenad upp genom byn ut till blomsterängar där det finns får och frigående grisar. Vid middagstid lämnar vi Klintholm för att gå mot Gedser. Vinden är så svag att vi går för motor hela dagen. Autopiloten styr.

Packar och packar om sådant som ännu inte fått sina definitiva platser i båten. Kommer till Gedser på eftermiddagen. Fin gästhamn med västerläge. På kvällen går Elisabeth och jag ner till Gedser by. Byn känns avslagen och lever på minnen från den tid då det var en livlig färjeterminal.

Nu råder tystnad och lite ödslighet. Järnvägsspåren är rostiga och det är inte många bilar som kommer även om det finns en färjelinje. Kvällens solnedgång är magnifik.

” På morgonen töms marinan snabbt och klockan 9 har fyra av 5 båtar gått. Vi lämnar själva hamnen vid halv tio och får en fin läns i den ostliga vinden. Solar. Provar kutterstagsfocken. Går mot Fehmarn och tar natthamn i Burgstaaken.

På kvällen promenerar vi upp till Burg längs en vacker alle med tyska gedigna tegelhus som ser ut att vara byggda för att hålla i tusen år. Burg är en trevlig liten by med stor vacker kyrka och mängder med små serveringar och affärer.