Hon lever sin dröm!

Många drömmer om långsegling. Få kommer till skott och av de som ändå vågar kasta loss är andelen kvinnor försvinnande liten. Linda Lindenau är ett lysande undantag med sin seglats runt jorden.

Linda Lindenau lever sin dröm!
Linda Lindenau lever sin dröm!

Det var på Rhodos i april 2016 som hon gjorde det – kastade loss alltså – för sitt stora äventyr på oceanerna.

Med det tog hon också klivet från drömmare till världomseglare.

Men det stannar inte där. För mer unikt är att hon är kvinnlig skeppare på långsegling. Eller som hon själv skriver i ett mejl till redaktionen:

Utstrålar erfarenhet
”Under färden har jag nästan alltid varit den enda kvinna som skeppat egen båt, och alltid den enda med betalande besättning. Jag möter inte längre ifrågasättanden, det märks nog på mig att jag har mer erfarenhet än de flesta.”

Här är hennes mejl från havet:

Igår, den 24 november 2018 klockan 22:30, passerade jag longituden E 28 13, och jag har nu, i min segelbåt Peristera, korsat jordens alla longituder.

Seglingen började på Rhodos, longitud E 28 13, i april 2016. East London i Sydafrika ligger rakt söder om Rhodos hamn.

Skiftande intryck
Omgivningen förändrades gradvis under färden. Naturen, människorna, kulturen och klimatet har sina olika karaktärer runt jorden. Men tvärs över alla longituder har vi seglat på samma hav.

Den lilla cellen Peristera med sin besättning har burits av ett hav där det ibland blåser mer, ibland mindre, där tidvatten kommer och går, men där grunden, vattnet, är detsamma hela vägen runt om planeten. Havet binder oss samman.

Seglingen började genom Medelhavet och Gibraltar sund till Kanarieöarna. Min första oceanöverfart var över Atlanten till Karibien, och vidare genom Panamakanalen ut i Stilla havet.

Paus i Nya Zeeland
Från Galapagos fortsatte vi till Marquesasöarna, Tahiti, Cooköarna, Tonga och Fiji, och till Nya Zeeland för service och vinteruppehåll.

Därifrån via Australien och Indonesien ut på Indiska oceanen. Denna min tredje ocean erbjöd stopp på bla Julön, Kokosöarna och Madagaskar, innan vi kom till Sydafrika.

Jag fortsätter nästa år över Atlanten till St Lucia i Karibien för att där korsa mitt eget spår.

Betalande besättning
För att finansiera seglingen har jag haft betalande besättning, i första hand kvinnor. Hundratals kvinnor har seglat kortare eller längre etapper på Peristera.

Det har förutsatt en fast tidplan, och jag har varje gång varit på plats i tid för att hämta upp min besättning.

Min segling runt jorden har inte bara låtit mig se vår värld, att med min kropp omfamna jordklotet.

Vinner förtroende
Den har också gett många kvinnor chansen att segla på avlägsna platser med en skeppare de känner till och har förtroende för. Det skänker mig stor glädje att ha kunnat erbjuda det.

Peristera rustades för långfärd med nya vant och stag, watermaker, vindroder, targabåge i aktern med bla solceller, och många instrument för navigation och säkerhet.

Under färden har Peristera gradvis förnyats med nya segel, sprayhood/bimini, växellåda, batterier, generator, plotter, spis, toalett samt ett oräkneligt antal linor, fendrar, lampor och filter.

Många problem har jag med hjälp av bra manualer och mycket funderande kunnat åtgärda själv.

Tre grundsmällar
Men inte alla, jag har till exempel gått på grund tre gånger och skadat rodret. Lyckligtvis har det alltid funnits möjlighet till reparation inom rimligt avstånd.

Alla möten med trevliga och kompetenta mekaniker och hantverkare har blivit oväntade och givande kulturmöten.

Under färden har jag nästan alltid varit den enda kvinna som skeppat egen båt, och alltid den enda med betalande besättning.

Jag möter inte längre ifrågasättanden, det märks nog på mig att jag har mer erfarenhet än de flesta.

Vi har mött mycket fattigdom och ofantliga mängder med skräp både på land och i havet. Men också mycket vänlighet, stolthet och harmoni.

Inte bara idylliskt…
Jag har varit på öar som andats hopplöshet och där framtidsdrömmen är att flytta därifrån.

Och jag har träffat människor som anser sig ha allt de behöver; en vacker natur, frukt på träden och fisk i havet.

Jag är mycket stolt över mig själv. Jag har seglat ett varv runt jorden, med olika besättningar med varierande erfarenhet, utan större missöden.

Samlat minnen
Jag har fått min utmaning, och jag är nöjd. I mitt huvud och i min dator finns många, många bilder som jag kan njuta av och fundera över under många år framöver.

Några platser vill jag återvända till, andra seglade jag förbi och de får stå kvar på längtanslistan.

Mer information här.