Lindqvist årets Mästarnas Mästare

Svenska mästare från 25 olika klasser plus två Wildcards gjorde i helgen upp om vilken besättning som kan titulera sig ”Mästarnas Mästare”. Vann gjorde Mikael Lindqvist, KSSS, som tidigare i år blev svensk mästare i J80-klassen.

Mästarnas Mästare i bankappsegling 2007, Mikael Lindqvist, rorsman, Ingemar Sundstedt, Ulf Camiz, Sandra Sandqvist och Olof Detlefsen. Foto: Malcom Hanes

Från lilla jollen Optimist till havskappseglingens IMS-klass. Årets Svenska mästare kom från alla möjliga klasser för att segla J-92 i Sandhamn. Mästarnas Mästare är ett initiativ från SSF och Viamare. Regattan som avslutades med semifinaler och finalsegling under söndagen avgjordes med sex båtar i ett högt tempo där besättningarna bytte båt på vattnet mellan varje segling.

J80-seglaren Mikael Lindqvist med besättning tog hem den prestigefyllda titeln och är nu kungen bland svenska kappseglare. Detta efter en final med många omkastningar.

En av förhandsfavoriterna var Karin Almquist, landslagseglare i olympiska 470-jollen. Hon försvann vid första kryssmärket där hon för babords halsar försökte tränga sig före Mikael Lindqvist. Domaren dömde Karin till ett straffvarv och därmed var hon ute ur leken.

Staffan Eklund, svensk mästare i IF – båt, knep till slut andraplatsen efter en rejäl uppsegling på sista länsen in mot mål. Arvid Claeson, landslagseglare i olympiska laser-jollen och svensk mästare i Sprint kom till finalseglingarna med enbart första platser från grundomgången. Arvid som bland andra hade OS – guldmedaljören från 1968 (!) Peter Sundelin med i besättningen, missade starten i finalen och hade därför en tung resa runt banan. Även Erik Waller, mästare i Smaragd, hade problem i starten och kunde tidigt räknas bort.

Stellan Berlin, mästare i den pyttelilla kölbåten 2,4 mR ledde inför sista länsen mot mål. Stellan seglade som de flesta hade gjort under hela regattan ut på högerkanten. Men den här gången var det vänsterkanten som gav utdelning och Stellan rasade under någon minut från första till fjärdeplats. Vindarna var lätta och vindriktingarna nyckfulla under hela regattan, något som Mikael Lindqvist och hans besättning utnyttjade. De gippade tidigt och seglade upp sig från fjärde till första plats. Dramatisk och nervpirrande sista läns, med andra ord.

För hamnen.se blev regattan ingen höjdare. De besökare som på webbfrågan svarat att hamnen.se inte skulle ta sig till final fick rätt. Det blev varken semifinal eller final för Leif Carlsson , Tom Whitmore, Claes Olivecrona och Hasse Bauer.

Tippade rätt på vinnare i Mästarnas Mästare gjorde även Allan på www.skota.se samt de besökare som röstat på www.regatta.nu

Staffan Ek visade att 606-seglare håller hög svensk klass bland kappseglare

Vinnande besättningen med J/80-rorsmannen Micke Lindqvist

Karin Almqvist seglar i vanliga fall på heltid som landslagsseglare i 470-klassen