Luna Rossa finalklar med Magnus Augustson ombord

Redaktionen

Redaktionen

Italienska Luna Rossa har seglat starkt och övertygande och vann över amerikanskflaggade BMW Oracle Racing med 5-1 i Louis Vuitton Cup. Ombord finns göteborgaren Magnus ”Mango” Augustson som nu är klar för finalsegling i utmanarcupen om Americas Cup
Josefine Ås rapporterar från Valencia.

Italienska Luna Rossa har seglat starkt och övertygande och vann över amerikanskflaggade BMW Oracle Racing med 5-1.

Amerikanska BMW Oracle med Chris Dickson vid rodret har varit finaltippade sedan länge med tävlingens största budget och en snabb båt.

Inför avgörande söndagens segling lämnade Chris Dickson över skeppar-rollen till Gavin Brady. Då Chris Dickson varit en stark nyckelpeson för Team Oracle sedan kampanjens början var det många som blev förvånade över att Chris Dickson fråntogs rolle som skeppare och rorsman.

– Det var inte mitt beslut, sa Dickson på presskonferensen efter seglingen. Det var Larrys (Ellison) beslut och eftersom han är ägaren så fick jag finna mig i det beslutet. Ingen har gjort ett dåligt jobb i vårt team.

Den nye skepparen Gavin Brady med Sten Mohr som rorsman gjorde en dålig start mot Luna Rossa och i praktiken var racet över redan vid första kryssmärket.

– Att Sten Mohr styrde ger jag honom en eloge för. I rugby kallar vi det ett ”sjukhus-pass”. Du vet att bollen kommer till dig, men samtidigt så vet du att du kommer bli krossad, menade Dickson

Undantar man den segling som Team Oracle vann så har Luna Rossa varit före Oracle i varje rundning under semifinalseglingarna.

I den andra semifinalen ,Emirates Team New Zealand mot spanska hemmafavoriten Desafío Español, lyckades spanjorerna reducera till 4 – 2. Spanjorerna är fortfarande i klart underläge men har ända lyckats visa framfötterna nu med två sensationella vinster mot sin starka opponent .Allt till Valencia och det spanska folkets euforiska glädje.

Trots en imponerande stark insats av Victory Challenge är svenskarna som bekant ute ur leken. Liksom i Auckland under förra upplagan av America’s Cup 2002/2003, tog de den otacksamma femteplatsen efter nervpirrande sista dagar i round robin-serien, då det började se ljust ut för svenskarna med ”nästan-vinster” mot både amerikanerna och nya zeeländarna.

Magnus ”Mango” Aúgustson från Göteborg vevar hem storseglet på italienska Luna Rossa.

Men det är fortfarande en svensk kvar i tävlingen. Ombord italienska Luna Rossa är göteborgaren Magnus ”Mango” Augustson storsegelgrinder. Han tillhörde Victory Challenges besättning i Auckland förra gången och den starke svensken blev därefter ”head huntad” till det prestigefyllda teamet Luna Rossa.

I och med Luna Rossas seger över BMW Orlacle kommer vi att få se Mango i finalen av Louis Vuitton Cup.

Josefine Ås i ett sommarhett Valencia

racing_bankappsegling_lvsflyg

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_loklarpuff-custom

Nya Zealand klar för Americas Cup

racing_bankappsegling_acllvlogpuff

Team New Zealand segrare i första utmanarmatchen

racing_havskappsegling_vorspmovpuff

Spanjorer ställer upp i Volvo Ocean Race

regatta_kwpuff-custom

hamnen.se drar till Key West

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar