LYS största klassen i Gotland Runt

LYS största klassen i Gotland Runt

Redaktionen

Söndagen den 1 juli startar Gotland Runt. 248 båtar är anmälda. För första gången i tävlingens historia öppnar arrangören KSSS för kappsegling enligt LYS. Den klassen är redan nu den största med 93 startande båtar

 

När KSSS öppnar upp för LYS i Gotland Runt strömmar anmälningarna in. Foto: www.skota.se

Inför årets Gotland Runt har arrangören KSSS infört en klass som seglar efter LYS-regeln, Sveriges i särklass mest populära och vanliga respitregel- Praktiskt taget varje kölbåt har redan ett LYS-tal, vilket gör det lättare att anmäla sig, säger Gutta Johansson som har varit med att öppna dörrarna för LYS i Gotland Runt.

Knappt två veckor före start är LYS-klassen Gotland Runts största klass med 93 anmälda båtar. Förmodligen har ORC Club-klassen minskat på grund av införandet av LYS. Endast 46 båtar i den klassen.

Tanken med att införa LYS i Gotland Runt är i första hand att fler seglare ska ha möjlighet att segla ute på havet tillsammans med andra båtar under en längre tid. Under två dygn eller mer ute till havs kommer man in i rutinerna ombord, vaktsystemen rullar på. Samtidigt finns det rundningsmärken som gör seglingen varierad.

– ­Det är en skön känsla att ha seglat runt Gotland och komma hem till målet i Sandhamn igen, menar Gutta som har seglat uppemot 20 Gotland Runt.

På lilla banan, den som för länge sedan kallades Baltic Race-banan seglar de klassiska skönheterna. Nio båtar är anmälda och de rundar Gotska Sandön istället för att köra hela varvet runt Gotland.

Folkfest med mängder av aktiviteter blir det framför allt under lördagen före start, men även under tiden kappseglingen pågår ute på havet.

 

Redaktionen

racing_havskappsegling_lyspuff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_twostarlogga_250

Watski 2 Star i svenska vatten

regatta_salktåkankryss

Snabbaste skutan i Saltkråkan Race

racing_bankappsegling_imssegelbåt

Mot VM i IMS 670 i Spanien

batar_segelbatar_2007_opengg-belmizalo-005

Olika sätt att se på segling