Maluka – den osannolika vinnaren i Sydney to Hobart

Maluka – den osannolika vinnaren i Sydney to Hobart

Alfred Ahlberg

Maluka 1
Spektakulär klassvinst för Maluka under vinterns Sydney to Hobart.

Knappa 30 fot lång och byggd i trä i början av 1930-talet. Det mesta talade emot någon som helst placering för Maluka under 2022 års Sydney to Hobart. Trots det vann man sin klass och placerade sig bättre än många andra betydligt mycket större båtar.

Maluka var den i särklass minsta och äldsta båt som deltog i fjolårets upplaga av Sydney to Hobart. Peter Langman, den 29-årige skepparen tackade nej till att segla med sin far på 65-fotaren Moneypenny.

Vid målgången möttes Sean av en tårögd pappa som tagit sig ut för att se sin son för första gången gå i mål på en båt han själv skeppat. Och dessutom gjort så med framgång.

Läs även:
David vann mot Goliat i Sydney to Hobart

Vid mållinjen stod det nämligen mer eller mindre klart att besättningen ombord på Maluka lyckats med den minst sagt osannolika bedriften att vinna sin klass och dessutom gjort så med en timme tillgodo.

– Jag står utan ord, det är helt otroligt och jag är så stolt över Pete. När han sa att han ville segla Hobart trodde jag att han ville vara med på Moneypenny men nej. Han sa att han ville ta Maluka, säger den erfarne skepparen och Petes pappa Sean Langman.

Maluka byggdes om av Sean Langman under tidigt 2000-tal och har sedan dess varit i familjens ägo. Båten var vid sitt första deltagande i Sydney to Hobart 2006 den minsta båt som någonsin seglat den snudd på legendariska regattan.

Alfred Ahlberg

racing_havskappsegling_2016_Sydney_Hobart_Maluka_Maluka_1

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel

Storsjö_720_test

Test: Storsjö Electric – nytt fossilfritt liv i gammal snipa

230920 - Rib Unlimited 6s - 6

Världspremiär Elbåtsmässan: RIB Unlimited ger ny 8-metersbåt

Med 420 sjömil tillryggalagt under ett dygn är det gamla rekordet på 79 slaget med råge!

420 sjömil på 24 timmar – Candela slår världsrekord i räckvidd