Mannen som gav sig ut på för djupt vatten

Redaktionen

Redaktionen

Mellandagsfilm

Donald Crowhurst var en av de nio män som 1968 startade i världens första solosegling non-stop jorden runt ? The Sunday Times Golden Globe Race.
Historien om mannen som sökte ära, berömmelse och framgång men försvann i galenskap, tragik och död har blivit film.
Se de nio delarna av filmen ”Deep Water”

The Sunday Times Golden Globe Race 1968/69 var en tävling fylld av spänning och tragic, hjältar och dårar. Där fanns kampen mot ensamheten som några klarade, andra inte. Där fanns en naiv form av äventyrslust och vilja till berömmelse, men också ett första embryo till dagens professionella satsningar.

The Sunday Times satte upp ett pris på 5 000 pund, ungefär 1 miljon kronor räknat i dagens penningvärde för vinnaren av tävlingen. Nio man antog utmaningen och startade. Fyra bröt innan de hade klarat av Atlanten. Chay Blyth, som på den tiden hade noll erfarenhet av segling  men blivit känd för att 1966 tillsammans med John Ridgeway ha rott över Atlanten, bröt strax efter rundningen av Godahoppsudden. Före start hade Blyth fått hjälp med att hissa seglen, av den enkla anledningen att han inte visste hur man gjorde.

Robin Knox Johnston var den ende som klarade av att ta sig i mål och blev för evigt inskriven i seglingens historieböcker, inte bara för prestationen på de sju haven utan även för sin medmänsklighet och givmildhet till Donald Crowhurts fru och barn.

Donald Crowhurst står för det mest tragiska människoöde i denna märkliga jorden-runt-kappsegling.
När Crowhurst först hörde talas om tävlingen höll han på att lansera radiopejlen Navicator, en radiopejl som han själv hade utvecklat. Trots att han sålde en hel del gick affärerna dåligt och konkursen var nära.

Lösningen på problemet, som Crowhurst såg det, var att ställa upp i jordenruntseglingen. Genom att vinna den kunde hyan både kamma hem 5 000 pund och bli känd, vilket i sin tur skulle vara lyftet för hans firma.

Den 31 oktobe1968 gav sig Crowhurst iväg med sin 40 fots trimaran ”Teignmouth Electron”. Han fick problem direkt efter start, både med båten och med sig själv. Någonstans på Atlanten insåg han att han inte skulle klara av uppgiften att segla hela varvet jorden runt.

Då började han för dubbla loggböcker, en riktig och en påhittad med falska positioner. Han rapporterade rundning av Godahoppsudden och Kap Horn. I verkligheten drev han utanför Brasiliens kust.
Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kyste redningsselskapet

Fartygsdramat vid Norges kust är över

Wifiombord

It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar