Marstrand Big Boat Race blev storslaget

Gustav Morin

Gustav Morin

För tredje året i rad arrangerades detta balla race för skandinaviens största och snabbaste båtar. En lika tuff som kul och flärdfull tillställning med bland annat två högpresternade TP52-racers på linjen.

I helgen samlades 64 båtar på Marstrandsfjorden. I startfältet fanns bland annat TP52:orna Wolfpack och Okeechobee (Blixt Pro Sailing), Cookson 50:an Camilla och 55-fotaren Progressiva. Dessutom många av de bästa båtarna mellan 35- och 45 fot från Sverige, Danmark och Norge.

– Det var helt klart ett av de starkaste startfält vi har sett i Norra Europa förutom ORCi-EM och VM, säger initiativtagaren Peter Gustafsson.

I år var även det internationella inslaget större.

Konceptet är enkelt – en regatta av seglare, för seglare, där man kappseglar intensivt under två dagar men där det sociala står i centrum.

– Vi i försöker göra en regatta som vi själva vill segla. Vi började med ett vitt papper och bestämde vad som var viktigt. Sedan tog vi bra idéer från Spi Ouest, Kerteminde Big Boat Challenge och ett antal andra race vi seglat och försökte skapa något nytt, berättar Peter Gustafsson och fortsätter:

– Under de senaste åren har jag varit runt på jordklotet och upplevt segling i bland annat Newport, Auckland, Sydney, Miami och San Francisco. Men inget slår Marstrand en försommardag.

Norsja TP52 Wolfpack deltog andra gången och skepparen Thomas Nilsson är nöjd.

– Dette blir bare bedre og bedre. Marstrand er det perfekte sted å seile både til vanns og til lands. Kombinert med fantastisk gode og serviceminded arrangører, så er dette rett og slett et must for alle som liker gode regattaer. En regatta for og av seilere! Vi sees igjen 31. mai og 1. juni neste år. ”

En Landmark 43 White Shadow från Bergen (NOR) vann stora klassen med IMX-40 Mandalay från Haderslev (DEN) på tredje. I lilla klassen vann Farr 30 Matrisen, precis som förra året.

Mer information på www.blur.se/mbbr.

racing_bankappsegling_2014_MBB_Ingang_MBB-17

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2018_Studio_kappsegling_MBR68_Finn_Flyer_36_Tyska_tjejer

Krasch och bom i Marstrand Big Boat Race

Studio kappsegling - S01E02

Nytt otroligt rekord, Lidingö Runt och Marstrand Big Boat!

Hamnen.se och Blur på tillbehörsmässan Mets 2010 i Amsterdam

METS 2010 – Olivecrona och Gustafsson spanar

www.blur_.se_images_ljungsvik_11_Shining-stars

Nyfiken på Dan Ljungsvik – seglingsfotograf