Mastbrott och övergiven båt i Sydney-Hobart Race

Redaktionen

Redaktionen

Dramatik är det ofta när klassikern Sydney ? Hobart Race avgörs. Årets upplaga är inget undantag. Sedan starten på juldagen har flera båtar mastat av och en har övergivits. Flera besättningsmän är skadade men några dödsolyckor har inte rapporterats.

 

Ray White Koomoloo, en klassisk träbåt som vann Sydney Hobart 1968 började ta in vatten. Trots att vindstyrkan då var endast 10 -12 m/s var sjön grov. Skovet skadades i vågorna och besättningen började pumpa båten läns, men vatten som forsade in var starkare än de klarade av. Besättningen gick i livflotten och blev sedan upplockade av den brittiska båten Adventure.

Ägaren av Ray White Koomoloo:
-Vattnet började komma in. Vi slet loss durkarna för att försöka hitta läckan, men utan resultat. När vi hade pumpat ett tag tog vi det säkra före det osäkra och beslöt att lämna båten.

Både Maximus, en 80-fotare med 23 mans besättning, och ABN AMRO 1, vinnaren av senaste Volvo Ocean Race har råkat ut för mastbrott.

Fem man ur Maximus besättning har skadats varav tre har räddats med hjälp av helikopter. Samtliga fem har förts till sjukhus. Ett brustet förstag var orsaken till Maximus mastbrott, vilket gjorde att hela masten ramlade bakåt över sittbrunnen.
Ian Treleaven, en av de skadade:
– Vi skulle just förbereda oss för ett slag. Vi skulle slå nära land för att få ordning på ett problem som gjorde att vi inte kunde reva storseglet. De framme vid masten klarade sig väl, några av oss längre akteröver fick skador.
Glen Attrill, erfaren storskotstrimmare fick skador i ryggen, George Hendy fick skall- och revbensskador och David Mundy brutet ben, revben och nack- och höftskador.
Ian Treleaven och Martin Hannon blev räddade med hjälp av undsättande båt. Ian fick skallskador och Martin rygg- och skulderbladskador.

Samtliga skadade utom en av de som kom till sjukhus har redan kunnat lämna sjukhuset.

Dallas Kilponen, Maximus:
-Först horde jag en kraftig small, sedan ljudet från kolfiber som knäcktes. Det var ett otäckt ljud. Jag kom upp ur kojen och vra på däck inom fem sekunder, bara för att mötas av ett inferno.

Dramatiken till trots jobbade besättningen professionellt:
-Arbetet med att få i ordning båten gick lugnt och sakligt. Vi fick snabbt ner de skadade under däck. Det fanns inte ett tillstymmelse till panik. Alla gjorde ett bra jobb.

En halvtimme före Maximus mastbrott hade Mike Sanderson, skeppare på ABN AMRO 1, meddelat tävlingsledningen att ABN AMRO 1 brutit masten.
Mike Sanderson:
-Vi är otroligt besvikna. Vi hade en fantastisk första natt och klarade att hänga på de större båtarna. Men det viktigaste är förstås att besättningen har klarat sig utan skador. Vi är n på väg tillbaka till Sydney och vill givetvis vara där så fort som möjligt.

När cirka två tredjedelar av tävlingen från Sydney till Hobart, Tasmanien är avklarad leder 80-fotaren Wild Oats med Ichi Ban som första båt på korrigerad tid.

Läs mer om Sydney – Hobart Race här

regatta_sywildoats-custom

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_minitransapuff

Minibåtar på långresa

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar