MC38 – ny stekhet entypsklass till Sverige

Redaktionen

Snabb, spartansk, kompromisslös och stekhet. Det är de fyra adjektiv som beskriver den nya entypsbåten MC38 bäst. I sommar kommer den till de svenska kappseglingsbanorna.

MC38 är en entypsklass som har växt snabbt i Australien och USA de senaste två åren. Om två månader kommer det första exemplaret till Sverige. Om det går som den svenska återförsäljaren hoppas så kommer det ytterligare minst ett exemplar kort där efter.

Enkelt beskriven är den en mycket extrem kappseglare som har fått sina linjer från America´s Cup-designern Harry Dunnings ritbord. Sedan har det australiensiska prestigevarvet McConaghy Boats byggt den i kolfiber från masttopp till kölblad.

Hälften av båtens totalvikt på 3 200 kilo ligger i kölbulben. Det gör förstås båten extremt styv och enligt tillverkaren ska den kryssa i sju knop redan i vindar på 4,5 meter per sekund.

Med över 250 kvadratmeter segel på undanvinden så är planing snarare regel än undantag. För att båten ska vara lätt att transportera mellan kappseglingsbanorna så har båten också relativt låga fribord och med avmonterbar kölfena i kolfiber och delbar kolfibermast.

Bakom importen till Sverige står Johan Delin som till vardags arbetar med att sälja X-Yachts i Sverige och Martin Gadman som är riggexpert och den drivande kraften bakom Happyyachting.com. Även om de är mycket engagerade i den nya balla båten kommer de även fortsättningsvis att fokusera på sina tidigare sysselsättningar.

– Satsningen på MC38 gör vi för att skapa något riktigt roligt för svensk segling, säger Martin och Johan som själva kommer att segla en MC38 på svenska kappseglingsbanor under 2015.

 

MC38
Längd ö a: 11,31 m
Längd v l: 10,55 m
Bredd: 3,50 m
Djupgående: 2,80 m
Vikt: 3 200 kg
Vikt kölbulb: 1 600 kg
Storsegel: 68 kvm
Fock: 33 kvm
Spinnaker: 185 kvm
Pris (utan segel): ca 2 781 000 kr
Mer info: www.mcconaghyboats.com
batar_segelbatar_2014_MC38_Ingang_MC38Bakifran

Relaterade artiklar

RodIngang

Renovering – gammal racingbåt blir som ny!

1 000 hk

Hembygge på 13 fot med 1000 hk!

High_speed_boat

Trimma rätt – se och lär!

bloggare_Batfeber_2017_Ker_46_Ker_46_3

KER 46+ – en ny brutal racer för havet!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar