Miljardärernas kamp i extrema Sydney Hobart

Gustav Morin

Gustav Morin

solas Big Boat ChallengeFem av världens snabbaste kölbåtar på 100 fot kommer att göra upp i det brutala racet Rolex Sydney Hobart som startar på annandagen och i år lockar fler deltagare än på länge.
Vi spanar in värstingbåtarna.

Ingångsbilden är igår när Giganterna värmde upp i Solas Big Boat Challenge. Foto: Andra Frankolini.

Först över linjen
I år lockar detta historiska race hela 119 båtar. Starten går inne i Sydney Harbour och fortsätter sedan hela den cirka 600 sjömil långa fågelvägen till Hobart. Det är inte så ofta som de största och snabbaste båtarna tar totalsegern. Tvärtom – det är ofta en av de mindre båtarna som vinner då racet sker på handikapp och vinden flera gånger har ökat mot slutet.

Men den stora showen och den pengamässigt största prestigematchen sker i frontfältet – vem blir först över mållinjen. Och det är just vad vi fokuserar på i den här artikeln genom att ge er en presentation av flottans hela fem samlade SuperMaxi-båtar på 100 fot!

Rekordbåten  Wild Oats XI byggdes 2007 har förnyats och trots sina år är den högst konkurrenskraftig. Den har det gällande banrekordet på 1 dag, 18 timmar, 23 minuter 12 sekunder.

Wild Oats XI heter den australienska 100-fotaren vars mål när den byggdes var att vinna Rolex Sydney to Hobart Race och har så gjort hela sju gånger. Men i år kan det bli svårare än någonsin. Inte minst då den helt nya och galet extrema Comanche ska deltaga.

Wild Oats XI
Längd: 30,48 m
Bredd: 5,1 m
Djup: 5,9 m
Mer info: Wild Oats XI

VO 70 på steroider – Även om man har 1 000 hk i en bil så är de inte till någon nytta om man inte får ner dem i backen. Det blir spännande att se om Comanche kan kontrollera all sin kraft.

Comanche borde vara ett bra exempel på vad världens mest fartgalna båtkonstruktörer kan frambringa i form av en kölbåt. Den har enormt många hästkrafter med enorm segelyta i förhållande till sin vikt och ett rätande moment i klass med Stockholms slott. 

Trots att Sydney to Hobart blir dess första riktiga race har vi redan vågat titulera den ”världens snabbaste kölbåt” (se Comanche in action här). Den är nämligen det yttersta man lär kunna åstadkomma med allt vad det senaste inom design och teknik heter. Den är byggd med budget från miljardären Jim Clark som inte verkar ha några som helst begränsningar. Han står också bakom Heitarios (se den i starten på Trans Atlantic Maxi Yacht Cup), nybyggda J-båten Hanuman och lyxjakten Athena.

Som ni kan se i amatörvideon ovan så känns Wild Oats design gammalmodig vid en direkt jämförelse med Comanche. Men hästkrafter är inte allt. Det handlar ju också om att kunna krama ur och nyttja all kraft. Och att lyckas med det i en kartongny båt under ett av världens tuffaste race är inte helt enkelt.

Frågan är i vilka förhållanden som Comanche är exceptionellt snabb och om den kommer att vara snabbast i just det här racet som ofta bjuder på både lättvind och storm och världens brutalaste vågor.

Comanche
Längd: 30,48 m
Bredd: 6,8 m
Djup: 6,8 m
Mer info: Comanche

Svår att tämja – Det största problemet med Perpetual Loyal sägs vara att kontrollera all hennes kraft. Men om besättningen lyckas är hon en god kandidat för kampen om Line honours. Spana också in båtens balla webbsida.

Perpetual Loyal byggdes först med namnet Speedboat men blev sedan Rambler. Nuvarande ägaren Anthony Bell köpte henne efter att hon tappat kölen och kapsejsat i Fastnet Race 2011. Nu är hon näst intill helt ombyggd med bland annat mindre vikt i kölen.

Perpetual Loyal
Längd: 30,48 m
Bredd: 7,35 m
Djup: 6,22 m
Mer info: Perpetual Loyal

Utan svängköl – Rio 100 har genomgått omfattande ombyggnad men I brist på rätande momen måste den ha vädergudarna med sig för att ha en chans. Se mer på deras tuffa webbsida.

Rio 100 byggdes 2003 och har genomfört racet sju gånger. Men nye ägaren Manouch Moshayedi har nu givit den en ordentlig ombyggnation där man bland annat kapat sju ton och istället gjort båten både längre och bredare. Den har också fått längre bom, längre peke och en fällköl som gör att den kan gå in på grundare vatten.

Det sistnämnda lär inte ge ett skvatt bättre prestanda, snarare tvärtom, men båten är optimerad för att vinna Transpac där varken svängköl eller vattenballast är tillåtet. Övriga utmanare har istället svängköl. Ombyggnationerna har tagit nio månader för 20-25 man att genomföra. Båten är den lättaste i fältet men utan svängköl lär den bara bli konkurrenskraftig om det blir lätta vindar eller möjligen platt undanvind.

Rio 100
Längd: 30,48 m
Bredd: 5,25 m
Mer info: Rio 100

Legendaren ger inte upp – Ragamuffin 100 är en gammal konstruktion som fått nytt liv och även om den på grund av sin ålder har oddsen mot sig kan den ställa till det för de tippade vinnarna.

Ägaren till Ragamuffin är en legend i Sydney Hobart-kretsar. Han heter Syd Fischer, är 87 år och ska nu genomföra sitt 47:e race. Han har tagit Line honours två gånger, 1988 och 1990 och har vunnit totalt en gång – 1992. Båten byggdes redan 1989 under namnet Maximus men har sedan dess byggts om ett flertal gånger och har bland annat förlängts från 98 till 100 fot. I år har hon fått däck och rigg från 2011 års vinnare Investec Loyal. Därtill vattenbarlast, ny köl, dubbla roder och mycket mer.

Ragamuffin 100
Längd: 30,48 m
Bredd: 6,00 m
Djup: 6,00 m
Mer info: Ragamuffin 100

Rolex Sydney Hobart är en enormt tuff havskappsegling med en av världens mest spektakulära och välbesökta starter. Vi på Hamnen.ses kommer att visa livesädningen från starten.

Mer info på www.rolexsydneyhobart.com.

racing_havskappsegling_2014_Sydney_Hobart_solas_Big_Boat_Challenge

Relaterade artiklar

Sydney Hobart1

Sydney to Hobart – höjdpunkterna!

Rolex Sydney Hobart

Årets Sydney Hobart spås bli en rysare

racing_havskappsegling_2019_Comanche_Comanche_Atlantic_Record

Comanches otroliga Atlantrekord på film

racing_havskappsegling_2018_Sydney_to_Hobart_Sydney_to_Hobart

Sydney Hobart – nattens livesändning i repris!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar