Minibåtar på långresa

Redaktionen

Redaktionen

Startskottet har gått för de 89 MiniTransat 6.50 som nu lämnar Frankrike för att kappsegla över två atlanter ? Nord- och Sydatlanten. Ensamma ombord i endast 6,5 meter långa båtar blir det en lång resa. Visserligen fördelad på två etapper, men ändå.

I en Minitransat 6.50 blir seglaren fånge i sin egen båt, i stället för på fortet Boyard.

Starten var först planerad till att gå Söndagen den 17 september, men när meteorologerna såg att ett djup lågtryck var på väg in i Biscaya-bukten beslöt tävlingsledningen att skjuta upp den till idag. Nu har starten gått, men väderprognoser visar nu istället på mycket lätta vindar för det stora fältet.

MiniTransat 6.50 seglas mellan Cherente-Maritime i Frankrike till Bahia i Brasilien, med et stopp på Kanarieöarna. Första sträckan är på 1100 sjömil, andra sträckan på 3 100. I år är ingen svensk med men Sverige har haft framgångar i tävlingen med Pia LÓbry som gjorde en starkt prestation att kvala in till tävlingen och sedan fullfölja den trots skador på båten.

Men lite svensk anknytning finns i årets startfält. Australiensaren Tom Braidwood seglar i prototypklassen med starrnummer 544. Tom seglade som besättningsman både på SEB och Ericsson i Volvo Ocean Race, och kan därför både några seglaruttryck och andra på svenska.

http://www.tombraidwood.com/

Båtarna som är endast 6, 5 meter långa är indelade i två grupper, del en prototypklass med 46 startande och en standardklass med serieproducerade båtar.

http://www.transat650.org

racing_havskappsegling_minitransapuff

Relaterade artiklar

regatta_sywildoats-custom

Mastbrott och övergiven båt i Sydney-Hobart Race

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar