”Något står inte rätt till i min hjärna, varför gör jag detta igen?”

Gustav Morin

Gustav Morin

Martin Strömberg intervjuas.Den femte etappen förvandlades efter en brutal öppning till ett ställningskrig om att nå banbegränsningarna i söder. Idag berättar Martin Strömberg från Team Groupama om lugnet  före stormen och om bävan inför en kall vecka stormandes mot Kap Horn.

Foto: Yann Riou

Hur har veckan varit?

– Just nu känns det helt okej men de första dygnen efter starten var bland de värsta hittills i tävlingen med dålig sjö och mycket vind. Det är inte varje dag som vi seglar med dubbla rev och stor fock och det är klart man bävar lite inför den kommande veckan då vi skall ha över 30 knops vind i stort sett hela tiden. Förra varvet visste jag ju inte bättre men man måste ju sakna något i huvudet när man ger sig in i detta igen. Det börjar bli bra kallt nu.

Ni hade problem med ett av era försegel tidigare i veckan. Vad hände?

– Vår J4:a ramlade ner efter att svirveln gått sönder men som tur var hade vinden ökat såpas mycket att vi kunde sätta upp stormfocken och ändå hålla farten uppe. Vi fick inga skador på seglet och det ända som gick sönder var svirveln som vi ändå hade en extra utav ombord. J4:an är nu hissad, testad och redo för framtida användning.

Reglerna bestämmer hur långt söderut ni får segla. Är ni oroliga för isberg?

– Ja det finns ”icegates” som vi måste hållas oss innanför men jag har hittills aldrig sett något isberg och meningen med banavgränsningarna är att vi inte ska komma så långt söderut att vi riskerar att stöta på några. Under den förra omgången av VOR var det ändå besättningar som seglade såg isberg och jag blir inte förvånad om det händer igen.

Hur gör man för att hålla sig varm?
– Först och främst handlar det såklart om att ha ordentligt med bra kläder på sig men när det är så här kallt räcker inte alltid det. Dessutom är det inte mycket varmare inne i båten än ute så det gäller att hålla igång kroppen. Vanligtvis är det inte populärt att vara grinder under ett vaktpass men under den här etappen vill alla göra det för att kunna röra sig och få upp lite värme.

Ni har klarat er bra trots kylan. Vad händer just nu?

– Vi har lyckats hänga med bra i toppen av fältet men det senaste dygnet har varit ganska lugnt och vinden har öppnats upp till ren undanvind i cirka 25 knops vind. Vi har haft alla de andra båtarna inom synhåll under stora delar av veckan och hade ett styrbord-barbordmöte med Camper tidigt i torsdags morse med bara några båtlängder emellan oss och dem.

Text: Fabian Bengtsson

Läs mer på www.martinstromberg.com

Läs relaterade artiklar: På väg mot Södra Oceanan, se filmer. Martin berättar om föreberedelserna inför etapp 5.

Martin Strömberg intervjuas.

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar