Nedräkning för The Round Gotland Midwinter Challenge

Nedräkning för The Round Gotland Midwinter Challenge

Redaktionen

Isabelle Mungsgård med besättning har gett sig ut på en träningsrunda på vattnet utanför Sandhamn. Nu hoppas de på bättre förhållanden för att ge sig på rekordförsöket runt Gotland. Tror du att de klarar rekordet för flerskrovsbåtar i 30-fotsklassen? Ge ditt svar i högra spalten på hamnen.se. och läs sedan mer.

Isabelle Mungsgård ger sig snart iväg från Sandhamn i ett försök att som första kvinnliga skeppare slå rekord i segling runt Gotland. Med sig har hon, som hamnen.se tidigare nämnt, Calle Hennix, Anders Lewander och Rickard Oberpichler.

Just nu avvaktar vi bättre vindriktning och hoppas på att det inte hinner bli minusgrader innan dess, säger Isabelle.

Detta rekordförsök är ett försök att slå rekord för flerskrovsbåtar i 30-fotsklassen. Tidigare har 60 fotstrimaraner och enskrovsbåtar gett sig ut ut vintermörkret och kylan för att bli snabbast runt Gotland. Detta har Linus Netzhagen mycket riktigt påpekat för hamnen.se:

Jag har själv seglat Gotland runt på vintern fyra gånger. En gång med en J125:a och med bara två man i besättningen. I Visby var vi tvungna att bryta då vi hade is på däck och det var minus fyra grader. Tre gånger har jag seglat 60fots trimaran och är med och har det rekordet på 17 timmar.

Nuvarande rekord för flerskrovsbåtar i 30-fotklassen har Calle Hennix med besättning som förra året i december seglade de 311 sjömil långa banan på 35 timmar 58 minuter 10 sekunder.

Min förhoppning med The Round Gotland Midwinter Challenge är att det ska locka fler seglare att ge sig ut på rekordseglingar runt Gotland. Detta på en årstid då alltför få vet om hur härligt och häftigt det är att segla i december och ända fram till sista februari då tiden för rekord i samband med The Round Gotland Midwinter Challenge går ut, säger Calle Hennix.

Calle välkomnar därför båtar och besättningar, flerskrov eller enskrov i olika storlekar. Rekorden kan då delas upp i intervaller om 10 fot för dels flerskrov och enskrov. Det vill säga en enskrovsbåt med en längd av 35 fot gör rekordförsök i 40-fotsklassen för enskrovsbåtar, en 45 fotare i 50 fotsklassen och så vidare.

Foto:Oskar Kihlborg/www.kihlborg.se

Foto:Oskar Kihlborg/www.kihlborg.se

Foto:Oskar Kihlborg/www.kihlborg.se

Hamnen.se koncentrar sig nu på bevakningen av rekordförsöket i 30-fotsklassen för flerskrovsbåtar. Som kuriosa kan nämnas att redaktören för hamnen.se, Hasse Bauer ingick i den besättning som slog rekordet för flerskrovsbåtar i 60 fots klassen 2004, bland andra tillsammans med Linus Netzhagen. Det var hur kul som helst.

 

Följ Isabelles rekordförsök live med “3-båten” här

Kolla hur vädret kan utvecklas här

Och här

Spana om “3-båten” ligger vid bryggan i Sandhamn (svart mast)

 

Redaktionen

nyheter_3ligglyftpuff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_rcac33

Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

Inget svar från TV-Sporten

nyheter_logo_sportspegeln

Öppet brev till TV- Sporten

nyheter_isaport3

Hon satsar på rekordsegling runt Gotland – i december