Ny skandal i seglingsvärlden – gravid landslagstränare sparkad

Ny skandal i seglingsvärlden – gravid landslagstränare sparkad

Alfred Ahlberg

Lisa-Ross-Segling-Sparken-Uppsagning-Kanada
Det kanadensiska seglarförbudet hävdar att uppsägningen är en del av en besparingsåtgärd.

En skandal skakar kanadensisk segling. Landslagstränaren Lisa Ross fick sparken dagar efter att hon berättat om sin graviditet. Förbundet hävdar att avskedet beror på besparingsåtgärder – Ross hävdar att hon blir straffad.

När den franska storbanken Banque Popularie övergav sitt sponsorskap av ensamseglaren Clarisse Crémer i början av året var rubrikerna stora. Nu har en liknande skandal börjat bubbla upp fast på andra sidan Atlanten.

Denna gången rör det Lisa Ross elittränare i det kanadensiska seglarförbundet Sail Canada som fått lämna sin anställning under vad hon själv menar är orättvisa former. I ett inlägg på Facebook beskriver den före detta olympiern och rutinerade tränaren för landslagsseglarna omständigheterna kring hennes uppsägande.

– Den 8 mars berättade jag för Sail Canada att jag väntade mitt tredje barn. Nio dagar senare fick jag abrupt sparken när jag var iväg på ett sexveckors tränings- och tävlingsblock i Europa. Då var jag den enda kvinnliga tränaren inom High Performance-tränarstaben med nio medlemmar. En grupp som nyligen anställt två nya manliga tränare, skriver Lisa Ross på sin Facebooksida.

I inlägget ger hon en kärleksförklaring till sporten hon ägnat stora delar av sitt liv till. Men hon berättar också om hur hon upplevt ojämn representation under sina år som tränare.

– Jag anser att kvinnor bör ses som ledare inom alla aspekter av högpresterande idrott. Inte bara coachar andra kvinnor, utan leder organisationer och lag, oavsett kön, skriver Lisa Ross.

Besparingsåtgärd efter indraget stöd

I ett uttalande till den kanadensiska tidningen The Globe and Mail säger Sail Canada att Lisa Ross tjänst upphört som en direkt besparingsåtgärd och inte på grund av hennes graviditet.

– Vi har kunnat ha kvar Lisa Ross anställning tack vare programmet ”Return to sport” men tyvärr finns där inga pengar att hämta under åren 2023-2024 och därför har vi behövt gå vidare med uppsägning, meddelade seglarförbundet i ett pressmeddelande.

Nu har World Sailing Trust lanserat projektet Juno som ska främja och verka för bättre föräldraledigheter och moderskapspolicyer inom seglingsvärlden.

Alfred Ahlberg

Lisa-Ross-Segling-Sparken-Uppsagning-Kanada

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

candelapuff-medtider

Live Från Elbåtsmässan: Följ söndagens fulladdade program här!

AmericasCup-vilanova-i-la-geltrú-preliminary regatta

Inte bara extremsegling: Resumé av America’s Cups förregatta

evoygoldfishpuff-medtider

Elbåtsmässan: Här kan du se hela lördagens sändning i efterhand

Kapsejsning_trimaran

Spektakulära incidenter och all sjöns jävligheter