Ny totalledare i The Ocean Race – båtarna framme i Aarhus

Ny totalledare i The Ocean Race – båtarna framme i Aarhus

Alfred Ahlberg

Malgang-11thhourracing-theoceanrace
11th Hour Racing Team närmar sig målgången i Aarhus efter femte etappen i The Ocean Race.

En händelserik etapp har passerat i blixtfart. The Ocean Race-flottan är nu framme i Aarhus och för första gången leder en annan båt än Holcim PRB totalställningen. Ett lovande tecken på spännande segling när endast två etapper kvarstår! 

Det har gått undan under den väst-östliga atlantpassagen i The Ocean Race. Efter endast sju dagar, åtta timmar, och fyrtioen minuter gled Team 11th Hour Racing in i Aarhus, knappa fyra timme före Team Holcim PBR. En viktig vinst när endast två kortare etapper återstår av den världsomspännande regattan.

Stämningen vid målgången var föga förvånande på topp då 11th Hour Racing nu klättrat upp överst på poängtabellen i jakten på totalvinst.

– Det är en helt otrolig känsla att vara på topp. Visserligen är det än viktigare att vara där i juli men detta känns som ett steg i rätt riktning, sade Charles Enright, skeppare för det amerikanska laget som tog sin andra etappseger under småtimmarna på måndagsmorgonen.

Nyckeln till lagets framgång efter en något trögare start har varit att konstant göra mindre förbättringar på såväl båt, som taktik och inom landteamet.

Inställningen inför etappen var att gå ut aggressivt och satsa stort för att få rätt förutsättningar inför de kommande betydligt kortare etapperna.

Ett tight race mellan eftersläntrarna

Team Holcim PRB som lett poängställningen sedan första etappen men nu petats ner till en andraplats fick kämpa in i det sista för att hålla Team Malizia borta. Vid målgången skiljde inte mer än fem minuter mellan de båda båtarna, ett bevis på hur spännande segling IMOCA-klassen faktiskt kan frammana.

– Det känns som att vi har seglat snabbare än de andra besättningarna. Vi har dock haft lite problem under färdens gång och vågade inte helt lita på vår nya mast efter haveriet under förra etappen, säger Kevin Escoffier, skeppare ombord på Team Holcim PBR och fortsätter:

– Denna nya typ av IMOCA 60 är ganska så extrema – snabba men inte särskilt bekväma. Det kan jag säga er, att göra 640 sjömil under loppet av 24 timmar är definitivt inte bekvämt, sade Escoffier apropå det nya fartrekord över ett dygn man satte under helgen.

Men rekordet stod sig inte länge då Team Malizia kort därefter slog Holcim PRB:s rekord men 0,9 sjömil.

Biotherm har hamnat rejält på efterkälken och har i nuläget hela 756 distansminuter kvar till målgången medan Team GUYOT Environnement – Team Europe aldrigt startade den femte etappen.

Mer om The Ocean Race hittar du här!

Alfred Ahlberg

Malgang-11thhourracing-theoceanrace

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

candelapuff-medtider

Live Från Elbåtsmässan: Följ söndagens fulladdade program här!

AmericasCup-vilanova-i-la-geltrú-preliminary regatta

Inte bara extremsegling: Resumé av America’s Cups förregatta

evoygoldfishpuff-medtider

Elbåtsmässan: Här kan du se hela lördagens sändning i efterhand

Kapsejsning_trimaran

Spektakulära incidenter och all sjöns jävligheter