Bavaria Vision 42 – nordenanpassad

Gustav Morin

Gustav Morin

Bavaria_Vision_42_puff
I början av nästa år kommer ett nytt tillskott i Bavarias Vision–serie. Vision 42, som båten heter, påstås vara både styvare, starkare och snabbare än sina föregångare.

Nya Vision 42 från tyska Bavaria ska enligt uppgift från varvet vara speciellt väl anpassad för våra nordiska förhållanden. I mångt och mycket påminner den om sin storasyster Vision 46 med finesser som Trim Control och Dock Control som förenklar hanteringen vid tilläggning. Sittbrunnens nya lösningar med stort bord som enkelt blir solbädd och en väl genomtänkt rorsmansplats gör också mycket för trivseln.

Invändigt har engelska Design Unlimited skapat en mjuk atmosfär med en känsla av exklusivitet. Den nya mahognyn i mörkröd nyans kontrasterar utsökt mot inlägg av ljusare material. De stora rutorna i sidodäcket är placerade så att de ger kontakt med omgivningarna när man rör sig i båten eller tillagar måltiderna i det generösa köket. De stora rutorna i skrovet är placerade för att ge samma ”nära–naturen–upplevelse” när man sitter bekvämt i salongens soffor.

Utöver detta noteras flera nya lösningar. Exempel på sådana är salongsbordet som kan sänkas ned till en bädd, flyttbara extrastolar, höj- och sänkbart navigationsbord, köksö och plats för en kaffemaskin för att nämna en del.

Efter premiärvisningen i Cannes i september har varvet sålt fler båtar och i början av nästa år kommer de första exemplaren till Sverige.

För den utvändiga designen står Farr Yacht Design och Vision 42 har fått ett förhållandevis slankt skrov. Speciellt stolt är man över den mycket omsorgsfulla utformningen av skrovet och kölen som ska ge mycket fina segelegenskaper. Segelplanet är av det lätthanterliga slaget och man använder fock istället för en stor genua.

Sist men inte minst har Vision 42 begåvats med en extra kraftig balkkonstruktion som löper längs hela båtens längd. Konstruktionen går upp i skrovsidorna för att ta upp laster från riggen. En ovanlig innovation är också att konstruktionen även rymmer tankar och har uppbyggda flänsar som bas för durkar, vilket inte minst dämpar ljud.

Data Bavaria Vision 42:
Längd ö a 12,80 m
Längd v l 11,40 m
Bredd 4,05 m
Djupg 2,07 m/1,62 m
Vikt ca 9 800 kg
Segelyta 88 kvm
Höjd över vattenlinje 18,93 m
Bränsle 210 l
Vatten 210 l
Motor Volo Penta D2 (40 hk)
Kojer 4 st
Konstruktör Farr Yacht Design
Pris från 1 890 000 kr
Mer info: www.bavariasverige.se

Bavaria_Vision_42_puff

Relaterade artiklar

Nord 360

Nordship 360 DS

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar