Nya Zeeland vann historisk match i Americas Cup

Redaktionen

Redaktionen

En otroligt spännande segling, ett historiskt race. Team New Zealand med Dean Barker vid ratten vann den tredje seglingen om Americas Cup, men segern satt långt inne. De tappade en ledning på en minut och 23 sekunder, kom tillbaka och vann med en halv båtlängd över Alinghi med Ed Baird som rorsman. Stälningen är nu 2-1 till Nya Zeeland.

Den tredje seglingen om Americas Cup blev mycket spännande. ”Ett historiskt race i hela Americas Cup”, var en av kommentarerna direkt efter målgång.

Med 1-1 i matcher var denna segling mycket viktig för att sätta press på motståndarna.

Starten blev till Alinghis fördel med åtta sekunder. Schweizarna hade hög fart över linjen och sökte vänsterkanten av banan.

Team New Zealand startade vid lovartsflaggen för babords halsar för att söka högerkanten. Men de kom ut med dålig fart och Alinghi kunde snabbt ta en ledning på 60-70 meter.

Men högerkanten började snabbt ge utdelning för Nya Zeeländarna som fick rejäla lyft efter att ha slagit över till styrbord.

Nya Zeeländarna fick allt bättre utdeling på högerkanten och vid rundningen av första kryssmärket rundade de cirka 400 meter före Alinghi.

Då såg tredje seglingen ut att vara avgjord, aldrig tidigare har det hänt att en sådan stor ledning har ätits upp.

Strax före rundningen av länsmärket när Team New Zealand leder med 250 meter kommer ett 15 grader stort vindskift. Full aktivitet ombord på Emirates New Zealand som plötsligt ändrar sig vad gäller rundningen av ”gaten”.

Spinnackernedtagningen blir en katastrof för Nya Zeeländarna. De rundar upp med spinnackern intrasslad i genuaskotet, utan möjlighet att komma ur rundningen med full fart. Efter rundning tvingas de segla 20 grader lägre än full kryss.

Alinghi är där som en kobra, letar sig ut på vänsterkanten och efter en separation på drygt en kilometer möts de båda båtarna igen. Alinghi går före och rundar kryssmärket med tre båtlängder tillgodo över Emirates New Zealand.

Strax efter rundningen ser tredje seglingen körd ut för Nya Zeeländarna. Alinghi leder med 60-70 meter.

Men i gippduellen ner mot mållinjen visade Nya Zeeländarna sin taktiska kyla och överlägsenhet i manövrar. Emirates New Zealand vann med en halv båtlängd.

-Jag har aldrig sett en sådan kappsegling. Helt otroligt, helt otroligt. Vi har just upplevt ett historiskt race i Americas Cup sa Tony Burnham, en av radiokommentatorerna vid målgången.

Nya Zeeländare är ett båttokigt folk som gärna hejar på sina seglingshjältar

Fjärde seglingen om Americas startar Onsdagen den 26 juni kl 15:00.

Americas Cup avgörs i bäst av nio seglingar, med andra ord ”först till fem”

racing_bankappsegling_ac3bairdbarkerpuff

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_ac3alinghi500

Alinghi kvitterar till 2-2 i Americas Cup

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar