Sverige inför OS – vår beredskap är god!

Redaktionen

Idag samlas Sveriges och världens bästa seglare i franska Hyères för ett sista genrep inför OS i Rio. För en del handlar det om att sätta sig i respekt. För andra är det sista chansen att kriga till sig en OS-plats.

Med mindre än fyra månader kvar till OS-seglingarna i Rio samlas nu samtliga tio OS-klasser för ett sista genrep när franska Hyères arrangerar världscupseglingar 27 april–1 maj.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 är redan klara för OS.

De 40 bästa seglarna i världen i respektive klass är på plats för att skaffa självförtroende och sätta sig i respekt inför OS. För svensk segling blir det sista chansen att få med ytterligare en besättning till Rio.

Carl P Sylvan och Marcus Anjemark (bilden högst upp) är på jakt efter att knipa en OS-plats i 49er. De blev tolva på VM ifebruari och 14:e båt på EM i Barcelona i april och har därmed de bästa resultaten bland svenska 49er besättningarna.

Nu gäller det!
Men det räcker inte. Sveriges Olympiska Kommitté har ett grundkriterium som säger att man ska uppnått resultat och visat sådan form att man kan konkurrera bland de åtta främsta på OS vilket de inte har uppnått ännu.

– Vi tycker att det är bra med höga krav och vi gillar utmaningen. Vi kommer att göra en samlad bedömning på resultaten på de uttagningsgrundande tävlingarna VM, EM och världscupen i Hyères, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Två andra svenska besättningar med Victor Bergström/Niclas Düring och Fritiof Hedström/Victor Västernäs är också på plats i Hyères. Inte heller de har gett upp drömmen om en OS-biljett, men behöver ett riktigt toppresultat för att komma ifråga.

Jesper Stålheim är vårt hopp i Laser Standard.

– Det här är sista chansen för 49er att kvalificera sig. Carl och Marcus har ett försprång över de andra killarna men de har inte klarat kriterierna ännu, även om de kommer närmare och närmare, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Se videoklippet när Max Salminen, OS-guld i Stare 2012, krigade i Finn Gold Cup i sin nya gren Finnjolle i höstas.

Just nu är fem svenska besättningar OS-klara. Det är Lisa Ericson/Hanna Klinga i 49erFX, Josefin Olsson i Laser Radial, Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, Max Salminen i Finnjolle och Jesper Stålheim i Laser Standard.

Julia Gross och Cecilia Jonsson, 49erFX, kommer inte med till OS i år men är stora framtidshopp. 

Utöver dessa är även Julia Gross/Cecilia Jonsson i 49erFX, Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar i 470, Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra17, och Adam Holm i RS:X på plats i Hyères. De har dock ingen chans att ta sig till OS i år, men de är alla stora framtidshopp.

Efter Hyères kommer många av OS-seglarna hem för att segla GKSS Olympic Class Regatta 6-8 maj. Sedan väntar två träningsperioder i Rio och många kommer också att segla Världscuptävlingar i Weymouth i slutet på juni.

Mer info här.

racing_bankappsegling_2016_InforOSRio_Ingang_IforOSIngang

Relaterade artiklar

EM_Bobeck_Netzler

Överraskande svenskt EM-silver i 49erFX

Eya_Guezguez_jolleolycka_2

Sjuttonårig olympier död i tragisk jolleolycka

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
29 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS-silver till Josefin Olsson!

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar