Över Indiska Oceanen i stadiga 35 knop!

Över Indiska Oceanen i stadiga 35 knop!

Gustav Morin

151019IDEC 167 Sex fransmän jagar rekordet med full besättning non-stop runt jorden. De har just avverkat halva sträckan och bland annat korsat Indiska Oceanen i rekordfart. Största utmaningen just nu är att sakta ner!

Det är få båtar och besättningar som klarar att hålla 38 knop i snitt över fyra timmar. Men det sex man starka gänget ombord på IDEC har inte bara mästrat de just nämnda otroliga siffrorna. De har också seglat 16 timmar och 57 minuter snabbare än den nuvarande rekordhållaren Loick Peyron och hans 12 mannar på Banque Popularie från starten vid Ushant till Cape Leeuwin, Australiens västligaste udde.

Hittills har de avverkat halva varvet runt jorden. Raka vägen innebär det en sträcka på 11 160 teoretiska sjömil och en medelfart på 24,2 knop. I verkligheten har de dånat fram i 28,7 knop i medelfart och tillryggalagt 13 200 sjömil.

Såhär ser det ut och låter det när IDEC dånar fram i över 40 knop!

De har också korsat Indiska Oceanen i rekordfart. Mellan Godahoppsudden och Cape Leeuwin tog det 4 dagar, 9 timmar och 37 minuter. Det är 1 dag och 46 minuter snabbare än det förra rekordet som skeppare Francis Joyon och hans mannar ombord på den 105 fot långa trimaranen IDEC satte år 2015.

Besättningen turas om att styra och för att aldrig tappa fokus går intervallerna vid rodret på 30 minuter.

Under sju dagar i sträck har de seglat långt över 800 sjömil varje dygn. De senaste två dygnen har det gått en aning långsammare sedan vinden vred och gav dem halvvind med jobbig sjö och fokus har legat på att sakta in för att båten inte ska gå sönder. Men de har ändå seglat stadigt i omkring 32 knop.

Skam den som ger sig!
Besättningen startade rekordförsöket 16 december och hade det tufft på Atlanten. Som värst var de 755 sjömil efter rekordet. Men väl nere på 40:e breddgraden kunde de haka på ett lågtryck som hjälpt dem att hålla rekordfart i nio dygn i sträck.

De seglar på omkring 53:e breddgraden och det finns risk att stöta ihop med is. Lyckligtvis har det nu, för första gången sedan de passerade Godahoppsudden, klarnat upp och det är lättare att hålla utkik.

Se också:
Nytt otroligt rekord i ensamsegling runt jorden!
Ny galen jakt på rekordet runt jorden!
Filosofin att  snabbaste sättet att segla runt jorden är med liten båt och liten besättning.

Idag, onsdag, så leder de över nuvarande rekordinnehavaren Banque Popularie med 1 060 sjömil.

Lugn lyckad ledarstil
Francis Joyon verkar vara en avslappnad typ som förstått att en glad besättning är en snabb besättning. Han seglar nu med samma gäng och i samma båt som när han försökte slå rekordet 2015 och i alla videor är minerna muntra.

Men kanske vaggas man in i en tro om att tonen är lättsam ombord genom de lustiga videoinslagen som IDEC producerar. Fransmännen har verkligen ett annorlunda anslag med klinkig musik och ljus kvinnlig speakerröst som med lättsam ton tar oss tittare över världshaven tillsammans med den såklart humoristiska men såklart extremt hårdhudade besättningen.

Detta är ju minst sagt en motsats till många andra race som i jämförelse framstår som en promenad i en park men ändå medialt drar till med mörk-röst-dängor som “The Everest of sailing!”. Självklart till dramatisk musik.

 

Gustav Morin

racing_havskappsegling_2016_IDEC_Jules_Verne_4_jan_151019IDEC_167

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2018_Route_du_Rhum_-_giganterna_Finish_IDEC_2

Route du Rhum – 62-åring med gammal båt först i mål!

racing_havskappsegling_2018_Route_du_Rhum_-_giganterna_Gitana_17

Foiling offshore med jättetrimaran – så funkar det!

racing_havskappsegling_2018_Route_du_Rhum_-_giganterna_Gitana_17_foiling

Giganternas flygande kamp i ensamsegling över Atlanten

racing_havskappsegling_2017_Macif_rekord_Macif

Francois Gabart har slaktat rekordet runt jorden!