Pacer 376 – sydafrikansk IRC-racer

Redaktionen

“Längs ena väggen i huvudhallen för segelbåtar fann jag mässans kanske intressantaste segelbåt för dem som gillar snabba och lätta båtar, designade för den heta IRC klassen.” Se och läs vad Stefan Blom hittade på mässan i Düsseldorf.

Lika het var dock inte mässframträdandet som till synes mot sina likgiltiga branschkollegor jobbade under en betydligt mer begränsad budget. Marknaden är givetvis något mer begränsad för en sådan här skapelse än för till exempel en Dehler som vänder sig till den breda publiken med sköna utrymmen och komfort till lågt pris.

Båten är konstruerad av den allt mer kända duon Simonis & Voogd. Två designers som tillsammans skapat en rad av trevliga båtar. Duon är till exempel medkonstruktörer till Dehlers båtar som säljer bra numer under nya ägaren Hanse Yachts. En annan trevlig konstruktion är FE 26 (Far Est 26) som kan bli hur stor som helst. Mer om denna båten senare.

Produktion och utveckling sker i Kapstaden, Sydafrika. Här finner vi varvet Pacer Yachts som har specialiserat sig på mer race-inriktade segelbåtar. Pacer 376 är en storasyster till Pacer 27 Sport som är en Melges 24 inspirerad skapelse.

Pacer 376 går att få i tre versioner:

376 CR som står för Cruiser/Racer som vänder är en budget båt för gruppen som ändå vill uppleva fart och race egenskaper men som också värdesätter komfort och boende. Skrovet byggs i vanligt GRP composit och vanlig gelcoat används för A-ytorna.

376 EP
står för Epoxy/Racer och som namnet antyder byggs båten i Epoxy composit men man har ändå valt att hålla hög komfort på inredningen. På denna modell har man också ett mer race inspirerat segelplan där fall och andra rigglinor har placerats i lämpliga race positioner. Gelcoat används också för A-ytorna för denna modell.

376 R står för Regatta version. Här har man lagt fokus på minimal vikt och anpassat hela båten efter gällande regler för Race. Båten byggs i Epoxy composit och man kan få båten målad istället för gelcoat. Deplacementet är endast 4800kg.

Två båtar är sålda till Europa. En båt har hemmahamn i Hamburg och kanske kan vi få se den på någon av de större regattorna i östersjön/Kattegatt.

Ett roligt inslag är att försäljaren från varvet Tim Dykins var mycket upprörd över att båten som togs fram 2006 har blivit kopierad av J-boats nya kärra J/111. Och visst finns det likheter men hur stora belägg säljaren har för sina åsikter får ni ta ställning till själva.

Ni kan läsa mer på www.paceryachts.co.za för närmare specifikationer. Där kan ni också läsa om deras nya skapelse som ännu inte är färdigbyggd. Det är en Pacer 430 som håller samma design som Pacer 376 men då i större format. Detta är också en Simonis Voogd design.

Stefan Blom

Relaterade artiklar

Batmassan-allt-for-sjon-staller-in-pga-corona

Båtmässan Allt för sjön – pandemins senaste offer

Batmassan-i-Goteborg-stalls-in

Båtmässan ställs in på grund av ökad smittspridning

elan

Elan elektrifierar sina segelbåtar med finska Oceanvolt

eldriven albin 1

Albin 25 + Nissan Leaf = Sant

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar