Piraterna tvingar Volvo Ocean Race att ändra rutten

Redaktionen

Knut Frostad. Foto: Volvo Ocean RacePiraterna i Indiska oceanen gör att Volvo Ocean Race 2011–12 måste ändra både den andra och tredje etappens sträckning i världsomseglingen, som drar igång i oktober.
– Det har varit ett otroligt svårt beslut, säger VOR-chefen Knut Frostad. Vi har rådfrågat ledande experter och budskapet kunde inte vara tydligare: Ta inte risken!
Foto: Volvo Ocean Race

Pirater utanför den somaliska kusten får arrangörerna av Volvo Ocean Race 2011-12 att rita om rutten mellan Kapstaden och Abu Dhabi, skriver VOR i ett pressmeddelande.

De tävlande båtarna skulle ha seglat genom en östafrikansk korridor i Indiska oceanen på den andra etappen mellan Kapstaden och Abu Dhabi och sedan på den tredje etappen från Abu Dhabi mot Sanya i Kina.

I stället seglar nu båtarna från Kapstaden till en hemlig säker hamn och transporteras därifrån närmare Abu Dhabi, där loppet återupptas. Samma manöver görs sedan när båtarna går från Abu Dhabi mot Kina.

Abu Dhabi är en av etappstoppen. Foto: Mhic Chambers

I stället för att segla kommer Volvo Ocean Race-båtarna att fraktas till Abu Dhabi. Foto: Mhic Chambers

– Abu Dhabi är en mycket viktig del i våra planer, en riktig höjdpunkt som tävlingens första stopp någonsin i Mellanöstern, säger Knut Frostad i ett pressmedelande.

Piraterna utanför Somalia är välorganiserade och har blivit en mycket lönsam verksamhet. Förra året uppskattas cirka 150 miljoner dollar, alltså nästan en miljard svenska kronor, ha betalats ut i lösensummor för båtar, laster och besättningar.

Under fjolåret sattes också ett mörkt rekord med 1 181 kidnappade sjöfarare.

 

Knut Frostad. Foto: Volvo Ocean Race

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2019_Marell_M15_Marell_M15-2

Marell M15 – svensk nyhet är piraternas skräck!

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar