”Vi är väldigt nära”

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

”Det här är ett viktigt steg mot vår målsättning. Vi är väldigt nära att vinna hela tävlingen, men vi är ännu inte där.” Torben Grael efter att ha vunnit åttonde etappen till Marstrand och tredje etappsegern i rad. På nionde etappen mot Stockholm har Ericsson 4 möjlighet att avgöra hela Volvo Ocean Race.
Uppdaterad med video

 

Text: Mats Olson/ERT

Ericsson 4 tog sin tredje raka etappseger i Volvo Ocean Race när skepparen Torben Grael och hans besättning blev först in till Marstrand tidigt på torsdagsmorgonen.
Det blev ett mycket jämnt race över fem dygn från irländska Galway till den väst-svenska seglingsmetropolen. Mellan ettan Ericsson 4 och sjuan Ericsson 3 skiljde endast en dryg timme.

Ericsson 4 utökade därmed sin totala ledning till 15 poäng före amerikanska Puma som med torsdagens andraplats passerade spanska Telefonica Blue i sammandraget.

– Nu är vi ganska nära vårt mål. Även om vi inte är där ännu. Men ett dåligt resultat på den här etappen hade satt oss under stor press. Nu blev det tvärt om. Vi är oerhört nöjda, säger Torben Grael som vet att mycket kan hända under de två etapper och ett in port-race som återstår innan båtarna når slutmålet i S:t Petersburg 27 juni.

Men det var en lycklig skeppare som möttes av närmare 100 fritidsbåtar och över 1000 åskådare uppradade längst Marstrands kala klippor – trots att klockan bara var fem på morgonen. Och trots att etappen bara varat i femdygn var det en rejält sliten besättning.

– Vi är mycket trötta men också mycket glad. Vi har varit tvingade till många snabba beslut och manövrar hela tiden. Först hade vi väldigt mycket vind och en grovs sjö. Och i engelska kanalen fick vi lite vind och mycket strömmar. Det har varit besvärligt, säger Torben Grael.

Under de fem dygnen till havs har Ericsson 4 både varit i ledningen och legat sista. Och det har varit samma situation för systerbåten Ericsson 3 som kom in som sjunde och sista båt till Marstrand.

– Det är kul att komma hem till Sverige. Samtidigt är vi oerhört besvikna över vår placering. Nu ska vi först sova lite sedan måste vi sätta oss ner och gå igenom vad som hände och varför det gick snett, säger Ericsson3:as skeppare Magnus Olsson.

Båtarna stannar i Marstrand till på söndag (14/6). Etapp nio går sedan från Marstrand till Sandhamn utanför Stockholm dit båtarna beräknas komma tisdag 16 juni. För Magnus Olsson och hans besättning väntar revansch.

– Det enda jag är lite orolig för är att vi kommer att vara övertända i vår vilja att visa vad vi kan. Men vi ska nog klara av att hålla känslorna i styr och göra en bra etapp, säger Mange.

VOLVO OCEAN RACE EFTER ÅTTA ETAPPER (AV TIO)
1. Ericsson 4, 102 poäng
2. Puma, 87
3. Telefónica Blue, 86
4. Ericsson 3, 64,5
5. Green Dragon, 59
6. Telefónica Black, 42
7. Delta Lloyd, 35

Samtliga sju båtar är i mål i Marstrand. Preliminära resultat Galway – Marstrand:

1. Ericsson 4.
2. Puma.
3. Green Dragon.
5. Telefonica Blue.
6. Telefonica Black.
7. Ericsson 3.

Invigningen i Marstrand:

www.volvooceanrace.org

racing_havskappsegling_GR2007_20070702_kalle_mars-fin-rt-03_381x254

Relaterade artiklar

Superladdare från BKK/Plug

Nu byggs Nordens första marina nätverk för snabbladdning

Stridbat

Äntligen – nu kan man starta en egen flotta med stridsbåtar!

U-kajak

U-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm!

KungsholmenA-scaled-e1618408327930

Nu är det bevisat – nöden har lag!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar