Racing, vurpor och krockar – America’s Cup i Plymouth

Gustav Morin

Gustav Morin

Americas Cup fleet racing PlymouthDelsegling två i America’s Cup World Series gick i Plymouth och avslutades spektakulärt i söndags. Hårda förhållanden skapade ett antal kapsejsningar och krockar och genom en mediasatsning som det satsas miljarder på skapades fantastiska bilder. Totalsegrare blev James Spithill från Team Oracle. Läs mer och se de bästa videoklippen.

Det har varit många diskussioner om det är rätt att gå från kölbåtar till flerskrov i America’s Cup. En av de positiva rösterna har kommit från Svenska seglarförbundets sportchef som har seglat två America’s Cup själv som taktiker i Victory Challenge. I
Plymouth fick han chansen att följa racingen ombord på ”svenskbåten” Artemis.

– Det här var riktigt grymt häftigt. Jag blev själv enormt sugen på att ge mig in i detta igen men jag tror jag skulle behöva vara lite yngre, säger den vältränade 43-åringen och fortsätter:

– Målet har ju varit att göra seglingen till tv-vänlig och extrem idrott. Jag tycker att det är helrätt, men efter att ha sett det live undrar jag nästan om de dragit ambitionen för långt. Seglarna ligger stadigt på 85 procent av sin maxpuls under racingen och det är enormt svårt att fatta rätt beslut hela tiden. Enormt erfarne Terry Hutchinson, som är skeppare på Artemis, hade svårt att hinna med. Jag tror att de gamla rävarna har svårt att vänja sig vid farten och tempot, vilket förvisso öppnar upp för nya förmågor, vilket är super.
S_Rahm

Stefan Rahm (bilden) tycker också att vingseglet är ett stort steg framåt eftersom det minskar skillnaderna mellan teamen.

– Nu har nystartade Team Korea chans att slå jättarna Oracle och Team New Zealand eftersom att man inte behöver lägga enorma resurser på att utveckla segel. Det är bra för sporten.

America’s Cup World Series seglas nu i så kallade AC 45:or – 45 fots extrema katamaraner med vingsegel. Nu seglar de en förserie till utmanarserien Louis Vuitton Cup där utmanarna gör upp om en plats i den riktiga America´s Cup finalen som kommer att gå i 72-fots katamaraner 2013 i San Francisco.

Upplägget i förserien ”World Series är att seglarna, domarna och mediateamet ska få en chans att träna och lära sig segla de här helt nya båtarna inför ”Louis Vuitton Cup”. Samt att tittarna ska få en försmak om vad som väntar, vilket i sin tur ska underlätta teamens arbete i jakt på sponsorer.

I World series ingår både både match racing, som America’s Cup historiskt handlar om, samt fleetracing. Det handlar om korta och väldigt landnära race i både fleetracingen och match racingen.

Förutom sista dagen då man seglar ett längre fleetrace som också avgör hela regattan. Försvararen av Cupen – Team Oracle har två båtar med i AC 45-serien. Den ena styrs av unge men erfarne James Spithill och den andra av legenden Russel Coutts. Den förstnämnde vann totalt i Plymouth som var andra delen i World Series.

Seglingen är verkligen extrem, vilket tydligt förmedlas genom alla tv-bilder som produceras. All racing har också sänts live via America’s Cup-kanalen på Youtube.

Sista dagen svepte vinden in med styrka upp emot 15 m/s och det var en stor utmaning att genomföra en kappsegling utan att kapsejsa eller kollidera. Energy Team kapsejsade när de försökte hålla undan för Team Korea. Ett ögonblick senare kolliderade Artemis med spanska Green Comm Racing, så att skepparen Vasilij Zbogar föll i vattnet och bröt ett ben i sin hand.

De två Oraclebåtarna samt Team New Zealand, som vann match racingen tidigare i veckan, kom iväg bra över startlinjen. I kölvattnet kämpade bland andra Team China som  kapsejsade vid rundningen av toppmärket, vilket är den mest kritiska delen av banan i hård vind. Förarna gräver lätt ner sig när båten accelererar vilket lätt resulterar i en volt. Den här gången fick de snabbt hjälp och kunde välta båten tillrätta igen och avsluta racet innan maxtiden passerat.

I framkant tampades Oraclebåtarna och Team New Zealand vidare och nådde runt 25 knop på undanvindarna, något man snabbt kan se som åskådare då det ständigt filmas från både olika helikoptrar, ombord och från land, samtidigt som man matas med grafik som informerar om avstånd, vinklar och farter. Mediabevakningen imponerar.

Russel Coutts fick till slut ge vika för Nya Zeeländarna och James Spithill tog hem segern.

– Idag handlade det stundtals om överlevnad, berättar Dean Barker, skeppare på Nya Zeeländska båten. Det svåra var egentligen inte vindstyrkan utan att de oförutsedda vindbyarna.

Plymouth stad uppskattar antalet besökare under veckan till 115 000. Nästa event går i San Diego och de första träningsracen startar lördagen 12 november.

http://www.youtube.com/watch?v=_rh0CZN0UHU

 

Se en sammanfattning av veckan och det sista och avgörande fleetracet.

http://www.youtube.com/watch?v=S-FlN97Y3ok

 

Det är tydligt att flera av teamen inte är helt vana vid flerskrovssegling och att träningsserien som går under namnet ”America’s Cup World series” behövs. Det blir också tydligt vid kollisionen mellan Artemis och Grren Comm att båtarna är av bra kvalitet (Se 2.32 min i i videon).. Det är härlig underhållning att följa utvecklingen…:

http://www.youtube.com/watch?v=enKUsnPtKv4

 

America’s Cup satsar mycket på media och gör bland annat en serie med bakom-kulisserna-program. I det åttonde och senaste får man bland annat se den enorma kontrasten mellan gammalt båtbyggeri och AC 45-båtarna.

Se träbåtsbyggaren Will Stirling på sitt båtvarv (tid 02:28) och reaktionen när han får testa den totala motsatsen – AC45 (tid 12.00)

Se alla bilder och mer info på: www.americascup.com

 


Americas Cup fleet racing Plymouth

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2018_PrincessV50_Ingang_PrincessV50

Princess V50 – brittisk lyx på skaplig svenska

racing_bankappsegling_2016_GastseglareAC_Ingang_GastseglareIngang

America’s Cup – hårt liv som gästseglare

racing_havskappsegling_2016_TheTransat_Ingang_TheTransatIngang

The Transat – soloseglare krockade med fraktfartyg

nyheter_2016_FairlineRaddat_Ingang_Targa53GTIngang

Fairline räddat i sista skälvande stund

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar