Hetsig havskappsegling när EM avgörs i Sandhamn

Gustav Morin

Gustav Morin

ORC EM EM i havskappsegling har gått i Sandhamn under veckan med 550 seglare fördelade på 60 båtar. Nu återstår fem bankappseglingar under torsdag till lördag och en svensk båt finns med i toppen.

Tävlingen har lockat 550 seglare fördelade på 60 båtar från åtta nationer av olika typer och storlekar. Norska Camilla, estniska Amserv och svenska Team Arken Zoo leder respektive klass.

Under tisdagen startade havskappseglingsmomentet, vilket skiljer sig i distans för de tre olika klasserna beroende på båtarnas storlek. De största båtarna i ORC 1 seglar 153 sjömil, de mellanstora i ORC 2 seglar 98 och de minsta båtarna i ORC 3 seglar 84 sjömil.

Vindarna låg mellan 7-9 sekundmeter från syd. De första båtarna kom in vid 01.00 natten till onsdag och de sista passerade mållinjen strax efter klockan 10 på onsdag förmiddag.

Efter havskappseglingarna leder den norska båten Camilla, med skepparen Ole Martin Vordahl, i ORC 1. Den estniska båten Amserv, med skepparen Juss Ojala, leder i ORC 2 och bland de minsta båtarna i ORC 3 leder den svenska KSSS-båten Team Arken Zoo med skepparen Patrik Forsgren.

Tävlingarna inleddes under måndagen, med gynnsamma sydostliga vindar om 5-7 m/s, med två bankappseglingsrace utanför Revengegrundet, Sandhamn.

Efter den första dagens seglingar ledde den norska båten Trucknor Wolfpack i ORC 1, den estniska båten Premium i ORC 2 samt ytterligare en estländsk båt, Sugar 2, i ORC 3. Marginalerna till övriga båtar var dock relativt små.
Hittills har årets mästerskap kantats av utmärkt seglingsväder, spännande race och nöjda seglare. Med ett par tävlingsdagar kvar och fem bankappseglingar ser de friska vindarna ut att hålla i sig. Tävlingarna är planerade att avslutas på lördag.

Foto: Malcolm Hanes.

racing_havskappsegling_2013_EM_Havskappsegling_bildspel_Bild_2

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar