Rapport från Key West

Rapport från Key West

Redaktionen

Key West söndag 19;00 lokal tid,

Måndag förmiddag startar Key West Race Week. I Artemis Racing har vi haft givande träningsdagar. Första dagen, lördag, hann vi inte segla mer än 15 min innan uthalet till storseglet gick av, 14 mm spectratamp som dras ut med hydraulkolv sprack med en rejäl smäll. Foto: regatta.nu

Första Rapport från Hasse Bauer, ombord på Artemis

Key West söndag 19;00 lokal tid,

Måndag förmiddag startar Key West Race Week. I Artemis Racing har vi haft givande träningsdagar. Första dagen, lördag, hann vi inte segla mer än 15 min innan uthalet till storseglet gick av, 14 mm spectratamp som dras ut med hydraulkolv sprack med en rejäl smäll.

Missödet visar tydligt två saker: 1 Det är enorma krafter i dessa stora båtar. 2 “timmar i båten” är viktiga för att veta när något ska bytas ut innan det går sönder.

Nu var det träning så uthalet kunde fixas provisoriskt i lugn och ro.

Sen satte “The Russell Coutts Show” igång. Två bojar, en kort kryss-länsbana. Vi han knappt få upp farten på nya bogen innan Russell ropade;

– Three boatlength to tack, two, one. Tacking!

Vi är fyra man som är grinders, vevare. I slagen är det ok, visserligen förbannar jag hårt den extra ölen jag drack på fredagskvällen men ändå ok.

Värre är det vid rundningar. Då kör vi fyra allt vi kan, överväxeln på winschsystemet är inkopplat och spinnackern åker upp. Ett varv på veven motsvarar 2,8 varv på winchtrumman. Med andra ord: spinnackern är upp på nolltid.

Så fort spinnackern är hissad, kopplar vi ur främre winscharna och två man jobbar då tillsammans för att veva genuawinchen respektive storskotswinschen.

Jag delar storskotsvevandet med Iztok Knafelc, en krallig och ytterst vältränad kille från Slovenien, vilket jag är glad över. Den lätta spykänslan jag har i kroppen efter första kryssen och rundningen skulle blivit mer påtaglig och praktisk om inte Iztok stått mitt emot mig och vevat.

– TRIM ON MAIN!

Larry Leonard, storsegeltrimmaren, vill ha snurr på sin winsch och Iztok och jag sätter igång.

Anledninget till hemskotningen är att vågorna är tillräckligt stora för att ge oss en liten surf då och då. Vid varje surf ska storseglet skotas så att vi får extra tryck i seglet när Artemis accelerar.

Hur kul som helst (men rejät svettigt)

Solen skiner och brisen är runt åtta sekundmeter. 22 grader varmt.

Jag sitter på railen, relingen, och hänger ut. Jag gör det tillsammans 14 av de 17 man i besättningen under en något längre kryssbog.

Russel står akteröver i lovart, Torbjörn styr i lovart,Larry sitter inåtvänd i lovart vilket även Per Andersson, vår genuatrimmare gör. F-n ta den som inte år i lovart i en “Russel Coutts Show”,

Då, under den där något längre kryssbogem hinner jag tänka att det faktiskt är januari och vi tränar inför Key West Race Week.

Hasse Bauer
Journalist och seglare
Grinder på Artemis under Key West Race Week 2007

Redaktionen

regatta_artemis

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_febcart1

På väg mot soligt vinterrekord