Rapporter från teamen – Archipelago Raid

Redaktionen

På söndagen kom tävlanden från 11 länder till Sverige för att göra de sista förberedelserna inför Archipelago Raid 2006. Idag, måndag den 26e juni, går starten kl 09.30 för den fem dagar långa seglingen quest through beauty i Stockholm.

Hemmafavorit är Magnus Woxén från Sverige som seglar tillsammans med Damian Foxhall från Irland. Båda går från 32.000 tillryggalagda sjömil på båten Ericsson i Volvo Ocean Race till nästa minst lika ansträngande 500 sjömil i Archipelago raid. “Vi kommer tyvärr inte hinna träna så mycket på Formula 18 den här gången, max trettio minuter innan start är jag rädd. Mina resultat är på glid med en 1a en 2a och en fjärde placering i tidigare race. Det kommer att bli tufft men också härligt att vara tillbaka och segla i denna fantastiska seglingsarena som skärgården utgör”, säger Magnus Woxén.

Amerikanen David Scully deltar i Archipelago Raid 2006 tillsammans med Per Westergren som Team Voltaren. Scully som bor i Spanien älskar denna speciella tävling. “Skärgården är en otroligt vacker plats och utgör en intressant spelplan för att segla ett så här extremt race.” Scully har tävlat två gånger tidigare i Archipelago Raid och är övertygad om att bra båtfart under dessa mycket varierande villkor beror på lokalkännedom, goda navigationskunskaper, uthållighet och mycket stark fysik. “Vår styrka är våra erfarenheter från uthållighetstävlingar och vår goda fysiska form.”

2004 års vinnare från England Will Sunnucks seglar tillsammans med Mark Self i Team X-Leisure. De är vana vid att tävla med Formula 18 katamaraner i långdistansrace något som också märks. De två britterna är bland de tippade favoriterna eftersom de vet hur man får dessa båtar att segla riktigt snabbt och också är vana vid den extrema uthållighet som behövs för att vinna ett sånt här race.

Yamaha Blue team består av Gunnar Larsen och Gerhard van Geest. De är holländska katamaran-gurus. De har växt upp tillsammans på flerskrovsbåtar och utgör några av de bästa i världen i Formula 18 klassen. Holländska, belgiska och brittiska mästare i Formula 18, europatvåor 1998 och 1999 och vinnare av Round Texel race 1999. Tilllsammans seglade de också Pre-Olympics i Tornado i Sydney 1999.

Några andra tävlingsfavoriter är ett team från Frankrike med de mycket erfarna seglarna Eric Proust och Gérard Navarin. Navarin har tidigare erfarenhet från raiden som han seglade 2004 tillsammans Yvan Bourgnon, då slutade de på en sjätteplats. Navarin seglade I ett jorden runt race med en Cheyenne 2005 och blev också världsmästare i Formula 18, 1997. Navarin har hunnit med konststycket att segla över Atlanten med en Formula 18. Eric Proust är också mästare och specialist på Formula 18 som kommer att finnas på startlinjen på måndag.

Tyska Formula 18 specialisterna Thomas och Michael Walther är tillbaka för andra gången. De blev bitna förra året. “En plats som tar andan ur en med sin skönhet, ett underbart ställe att segla ett sånt här race”, sa Thomas efter förra årets Archipelago Raid. De beskriver Archipelago Raid som en extrem tävling seglad genom extremt vacker natur. Fysisk form, bra kamratskap ombord samt goda navigationskunskaper ser de som viktigast för att uppnå ett bra resultat.

Följ kappseglingen på www.livetracker.se.
Läs mer om lagen, bansträckning och annan info på www.archipelagoraid.com.

Livetracker_preparation_eric_proust

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_rcac33

Coutts: “Americas Cup med katamaraner”

Inget svar från TV-Sporten

nyheter_logo_sportspegeln

Öppet brev till TV- Sporten

nyheter_3ligglyftpuff

Nedräkning för The Round Gotland Midwinter Challenge

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar