Rekordsvensken iland efter 233 dagar!

Gustav Morin

Sailing Malala svensk seglar runt jorden utan stopp Anders Eriksson är den första svensken som seglat non-stop ensam runt jorden. Rekordet tog 207 dagar. Men istället för att kliva iland så seglade han direkt hem och har nu lagt till i Sverige. 

Anders Eriksson startade från Las Palmas den åttonde oktober 2018 och seglade mot en waypoint som skulle bli utgångspunkten för hans rekordförsök. Han startade där, vid den satta punkten, 18 oktober. Sen tog det 207 dagar tills han korsade samma longitud. Redan då hade han alltså tillbringat 217 dagar ombord. 

Men eftersom Anders var sugen på att komma hem till Sverige så valde han att inte söka sig till närmaste hamn, utan fortsätta direkt hem. 

Läs också:
Förste svensk att segla ensam runt jorden utan stopp!

Den sista etappen bjöd på såväl stiltjen som rejäla oväder och Anders klev inte iland på Smögen förrän 16 dagar efter att rekordet var satt.

Här är några utdrag från Anders Facebooksida “Sailing Malalala“:

“Resan är slut, livet fortsätter.

Det finns människor som kallar sånt här för galenskap och dödslängtan. Det är precis tvärtom. Det är en intensiv längtan att leva och uppleva som driver. Alla får välja sin egen riskprofil i livet. Men att sträva efter att leva sitt liv så fritt från risk det bara går låter i mina öron olidligt. Det  räcker inte att överleva. Inte för mig. För att jag ska må bra krävs något mer, ett projekt, ett mål, ett svårt uppdrag. Vad som helst som ställer krav på mig. Kravlöst och riskfritt – hua vad hemskt det låter. Intressant ämne det där, vårt förhållande till risk.

99b03768 8392 40c0 924b 46bfe5ed51a0 Malala under frisk undanvind.

För mig har hela resan handlat om att få leva en längre tid i en till synes orörd miljö, utan synliga fotspår. Nu är jag klar med det, och ser fram emot mitt möte med människobyn. Att återknyta och återintegreras som en del i det stora pusslet. Jag trivs där också. Min resa har aldrig handlat om att fly från något utan att i stället upptäcka. Det har varit en inre resa lika mycket som en yttre. Jag har nått delar av mig själv där jag aldrig varit förr. Dit hade jag inte kunnat komma på något annat sätt. Havet är mitt verktyg, för andra kan det vara berget, eller skogen.

Avslutningen in mot Smögen
Det blev en perfekt avslutning, precis som jag ville ha den. Mitt i en solig söndag gled vi förbi Hållö och in mot Smögen.

Jag förtöjde vid en nästan tom kaj nära kranen på Smögenvarvet. Anders, den ena av ägarna till varvet, kom ner med en låda glass.

Anders Eriksson seglar ensam non–stop runt jorden! Se inslaget när Hamnen.se rapporterade om Anders Erikssons resa – innan avfärd – då han berättade att han siktade på att göra Tjörn runt – den långa vägen… I inslaget får ni också se bilder från bygget av båten och höra mer om Anders. 

Det var en lugn och fin ankomst. Dagen idag har varit full av att komma i fas med allt som händer. Radio har hört av sig och vill ha en intervju till. Dom får vänta tills nästa vecka.

Foton: Anders Eriksson. 

cruising_2019_First_Swede_around_the_world_non-stop_Sailing_Malala__svensk_seglar_runt_jorden_utan_stopp

Relaterade artiklar

Fiske-i-Indonesien

Jorden-runt-seglarnas möte med Indonesiens sjövilda fiske

Jorden_runt_gummiflotte

Äventyrare seglar jorden runt på en gummiflotte

6288299_orig

Träbåtsharmoni – tio års familjeliv till havs

Jeanne Socrates 5

Hon är den äldsta människan att segla nonstop runt jorden

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar