Riktiga Fastnet Race uppskjutet

Redaktionen

Redaktionen

För första gången i Fastnet Race historia är den 83 åriga klassiken uppskjuten. Första start är planerad till måndag kl 11: 00 brittisk tid. Anledningen är ett ovanligt kraftigt lågtryck som är på väg in över Brittiska Öarna.
Seglingsspelet Sailport Sailrace startar dock på utsatt tid, Söndag kl 21:00, nu med 80 registrerade tävlande.

 

Tvärtemot tidigare väderprognoser blåser det nu upp till storm på samma område som Fastnet Race ska avgöras. Fastnet har rykte om sig att vara en tuff havskappsegling med mycket vind. 1979 var ett sådant år med orkanvindar där 15 personer omkom i den dramatiska seglingen.

När hamnen.se igår lördag pratade med Magnus Woxen som är på plats i Cowes för att segla Fastnet ombord på 90-fotaren Rambler sa han att det visserligen fanns två prognoser, en som förutspådde vackert väder med lätta vindar och en annan med betydligt tuffare väder.

Nu har den senare prognosen slagit till. Det mycket djupa lågtrycket berräknas ge vindstyrkor på 20 m/s och fyra till fem meter höga vågor.

Därför har tävlingsarrangören Royal Ocean Racing Club, RORC beslutat att skjuta upp starten 25 timmar. Första start är planerad till kl 11:00 brittisk tid för de sammanlagt 300 båtarna.

Skepparna på 60-fots trimaranerna har dock gemensamt kommit fram till att de helt avstår från att starta. Det skulle vara för riskabelt, menar de.

 

nyttigt_ovrigt_fastnetstorm2puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2017_FastnetRace_Ingang_FastnetIngang

Rekordstort startfält i årets Fastnet Race

Rambler 100 kapsejsad

100-fotaren Rambler kapsejsar i Fastnet Race

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar