RM 1380 – ny snabb långfärdsbåt i plywood

RM 1380 – ny snabb långfärdsbåt i plywood

Elias Johansson Rimsby

Vad är grejen med att bygga en båt i plywood? Det är frågan när Hamnen spanar in RM 1380 på båtmässan i Düsseldorf. Se inslaget.

RM Yachts i franska La Rochelle bygger båtar i plywood och epoxi. Något som man bestämt hävdar ger en rad uppenbara fördelar. Bland annat ska båtarna bli särdeles starka och vridstyva. Men så bäddar också plywood-konstruktionen för en ovanligt torr, behaglig och ljuddämpad atmosfär inne i båten.

Se också:
RM 1370 – nyskapande fransk frestelse

Så långt varvets egna ord. Frågan är om det stämmer? Hamnen spanar in RM 1380 på båtmässan i Düsseldorf där åsikterna går isär när det gäller RM Yachts speciella byggmetod. Är det, som Claes Olivecrona hävdar, så bra som varvet påstår? Eller kommer det med en del nackdelar, såsom seglingsexperten Jimmy Hellberg framhåller?

Valfri färg

Oavsett vad så kan RM 1380 skryta med en inredning som få, om ens någon annan segelbåt, kommer i närheten av. Som beställare kan man välja mellan singel- eller dubbla roder samt flera olika lösningar när det gäller kölen. I konceptet ingår också dubbla knäckspant, negativ stäv, bred och öppen akter. Därtill kan båten fås i valfri färg.

Se inslaget!

Elias Johansson Rimsby

RM_1380

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

Rib-Unlimited-elbatsmassan

RIB Unlimited 8 – svensk tuffing med dubbla elmotorer

Motorbåten Saxdor 400 GTO visar sina utfällbara skrovsidor.

Saxdor 400 GTO – varde ljus, rymd och volym!