RM 1380 – ny snabb långfärdsbåt i plywood

Elias Johansson Rimsby

Vad är grejen med att bygga en båt i plywood? Det är frågan när Hamnen spanar in RM 1380 på båtmässan i Düsseldorf. Se inslaget.

RM Yachts i franska La Rochelle bygger båtar i plywood och epoxi. Något som man bestämt hävdar ger en rad uppenbara fördelar. Bland annat ska båtarna bli särdeles starka och vridstyva. Men så bäddar också plywood-konstruktionen för en ovanligt torr, behaglig och ljuddämpad atmosfär inne i båten.

Se också:
RM 1370 – nyskapande fransk frestelse

Så långt varvets egna ord. Frågan är om det stämmer? Hamnen spanar in RM 1380 på båtmässan i Düsseldorf där åsikterna går isär när det gäller RM Yachts speciella byggmetod. Är det, som Claes Olivecrona hävdar, så bra som varvet påstår? Eller kommer det med en del nackdelar, såsom seglingsexperten Jimmy Hellberg framhåller?

Valfri färg

Oavsett vad så kan RM 1380 skryta med en inredning som få, om ens någon annan segelbåt, kommer i närheten av. Som beställare kan man välja mellan singel- eller dubbla roder samt flera olika lösningar när det gäller kölen. I konceptet ingår också dubbla knäckspant, negativ stäv, bred och öppen akter. Därtill kan båten fås i valfri färg.

Se inslaget!

RM_1380

Relaterade artiklar

kunskap_gor-det-sjalv_2019_Build_your_own_boat_in_plywood_Build_your_own_boat_in_plywood

Bygg superbillig båt med plywood och epoxi

batar_motorbatar_2018_RapidWhale_Ingang_RapidWhaleIngang

Mini Boat – i all enkelhet

batar_segelbatar_2017_RM1370_IngangGaller_RM_1370__5

RM 1370 – nyskapande fransk frestelse

batar_segelbatar_2014_RM_890_Puff_RM_890_guld

RM 890 – lättare och snabbare med träskrov

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar