Route du Rhum – haverier och fortsatt dramatik till havs

Route du Rhum – haverier och fortsatt dramatik till havs

Elias Johansson Rimsby

Pip_Hare_Medallia Route du Rhum fortsätter att odla sitt rykte som den tuffaste, svåraste och jobbigaste ensamkappseglingen. Inte minst efter natten till igår då mycket gick fel för många.

Det var natten till igår som flottan mötte ett vädersystem utöver det vanliga. Vindmätaren visade 40 knop och inom loppet av bara tre timmar skedde tre mastbrott och en kapsejsning.

Se också:
Route du Rhum – krock och personskada i enormt startfält

Först ut var Louis Burton på IMOCA Bureau Vallée som tappade masten redan tidigt på kvällen. Han tvingades sålunda ge upp sin niondeplats och linka tillbaks mot land för motor.

Route du Rhums rykte som en av de tuffaste offshoretävlingarna i solo-seglingskalendern har visat sig stämma igen. Här får vi se Louis Burton på IMOCA Bureau Vallée som haft mastbrott. Han kör nu för motor mot land. 

Tippade vid Portugal

Något senare, kring åtta på kvällen, kapsejsade den ledande Ocean Fifty-trimaranen Solidaires en Peloton med skeppare Thibaut Vauchel-Camus. Han fick invänta assistans utanför Portugals kust, rapporterar Yachting World.

Efter att ha kapsejsat runt kl 20:00 i går kväll medan han ledde OCEAN FIFTY-klassen i Route du Rhum, destination Guadeloupe, räddades den franske skepparen Thibaut Vauchel-Camus, 42, i morse från sin uppochnervända katamaran cirka 240 sjömil norr om Azorerna. Han uppges vara vid god hälsa. En chartrad räddningsbåt som leds av franska Figaro-seglaren Adrien Hardy, som också är bärgningsexpert, är på plats och målet är att bogsera katamaranen till Azorerna.

Skidåkare till sjöss

Kort därpå rapporterades det om ytterligare två mastbrott varav det ena drabbade den kände utförsåkaren (friåkaren) Aurélien Ducroz på Crosscall. Det andra av dessa båda mastbrottet drabbade Amélie Grassi på La Boulangère Bio som vid tillfället låg på en 10:e plats i Class 40.

Krockade med fraktfartyg

Som om inte det vore nog krockade en deltagare  i IMOCA-klassen med ett fraktfartyg, vilket också ledde till mastbrott.

François Gabart (SVR-Lazartigue) och Charles Caudrelier (Maxi Edmond de Rothschild) är på papperet de starkaste korten i startfältet och seglar i farter över 30 knop.

Oroliga för Pip Hare

Sist men inte minst blev seglarprofilen Pip Hares fans och många med dem oroliga när hennes spårsändare slutade visa positioner. Nu har hennes team rapporterat att problemet är begränsat till just bara spårsändaren och att allt är väl ombord i övrigt (inledningsbilden).

Inledningsbilden visar Pip Hares framfart i Route du Rhum 2022.

Följ Route du Rhum via trackern.

Elias Johansson Rimsby

Pip_Hare_Medallia

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

imoca60charal-azimut-speedrun

Hisnande hastighet: IMOCA 60:or ger flyguppvisning i Lorient

Fastnet_2023

Fastnet Race – det mesta av det bästa från årets upplaga

Start_Farstnet_Race

Fastnet Race – se den spektakulära starten med 450 deltagare

malgang-haag-theoceanrace-11thhourracing

Så jämnt det kunde bli när The Ocean Race gick i mål i Haag