Såhär seglar man fyra gånger fortare än vinden

Gustav Morin

En av de mest komplexa seglingsgrenarna är isjakt med farter över 100 knop. Här är en härlig video och ett kort sammandrag från svenska mästerskapen.

I videon ovan får vi följa den tidigare olympiska brittiska kappseglingscoachen som varit en del av att bärga fem olympiska guld i Finnjollesegling hem till Stobrittannien. 

På äldre dagar har han helt snöat in på isjakt det det enligt honom är en helt annan dimension av segling. 

I Sverige finns en dedikerad skara människor som jagar rätt förhållanden för att kunna segla sina DN-jakter. Men det är ingen lätt match för det är mycket som ska stämma vädermässigt. 

Apropå lurigt väder så fick de tappra seglarna som ställde upp i svenska mästerskapenförra helgen kämpa i tunga förhållanden . 

Kampen avgjordes på Storsjön utanför Sandviken. Det blåste över 10 m/s och isarna var mjuka med stor friktion som resultat. 

Totalt genomfördes åtta race och Fredrik Lönegren stod, precis som ifjol, högst upp på pallen – av de svenska deltagarna.

Läs mer på www.dnsweden.se.  

Isjakt För er som bara vill segla fort för väldigt lite pengar så är en Isabella-jakt rätt väg att gå – 100 km/h på för 5 000 kr!

racing_bankappsegling_2019_DN_jakt_DN_jakt

Relaterade artiklar

Spektakulart_2019_Krasch_med_isjakt_Isjakt_krasch

Isjakt dyker i full fart!

Spektakulart_2018_SnurraPaIs_Is

Ta det kallt och gilla läget!

racing_bankappsegling_2016_Isjakt_Isjakt_1

Fantastisk isjaktssegling från fågelperspektiv

Spektakulart_2015_Chainsaw_ice_skating_Chainsaw_iceskating

Skridskoåkning med motorsåg

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar