Sail GP: Premiärseger för spanjorerna i Los Angeles

Sail GP: Premiärseger för spanjorerna i Los Angeles

Alfred Ahlberg

Sail-GP-kappsegling
Det spanska laget tog sin första vinst i Sail GP under den gångna helgen i Los Angeles.

Det blev en spansk seger när Sail GP gästade vattnen utanför Los Angeles. Seglarna gick in i helgen utan några förhoppningar och åkte med sin första delseger någonsin.

Det har kallats för seglingens och båtvärldens Formel 1 och gjorts så med all rätt. Kappseglingarna i Sail GP är såväl fartfyllda som actionpackade med flera hårfina manövrar som likväl kunnat sluta i förödande kollisioner. Kanske är det just därför som tävlingarna blir så bra tv-underhållning?

Under förra helgen togs Sail GP-cirkusen till den amerikanska västkusten och vattnen utanför Los Angeles. Tävlingarna bjöds på måttliga vindar och stora publiktal som alla ville se de foilande katamaranerna slåss om delsegern. Men när tävlingarna var över stod laget från Spanien som oväntade vinnare på det översta steget av prispallen.

Spanjorerna, som aldrig tidigare tagit hem en delseger, hade inte några större förväntningar när väl helgens seglingar drog igång.

– Vi kom hit för att fightas men tänkte inte att vi skulle kunna vinna. Vår ambition var att slåss om en plats högre upp i fältet. Under lördagen gjorde vi starka prestationer och hamnade precis utanför podiet men lyckades klättra vidare, säger Diego Botin, skeppare och rorsman ombord på den spanska båten.

Allt eller inget

Under dag två var inställningen densamma. Laget hade inga större förhoppningar om att ta sig till final men väl där gällde det att satsa allt.

– Vi diskuterade hur vi skulle komma iväg så bra som möjligt i starten. Det kändes som att Rockwool (laget från Danmark reds. anm.) fann sig i ett bättre läge. Men när väl vinden kom behövde de ducka för startlinjen medan vi lyckades sätta kurs mot första märket och snabbt komma upp på bärplanen, säger Diego Botin.

Med en första seger i säcken blickar det spanska laget framåt och hoppas kunna säkra fler vinster framöver.

– Nu måste vi hålla uppe vårt momentum och fortsätta att göra det vi gör och göra det bra. Det kommer vara nyckeln för oss under säsongen, säger Diego Botin.

Nästa deltävling av Sail GP hålls under helgen 9–10 september i Sain-Tropez.

Alfred Ahlberg

Sail-GP-kappsegling

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

KSSS

Hjuvik BK tog hem totalsegern i Allsvenskan Segling

Redan under träningsdagen visade Emirates Team New Zeeland att man avser försvara sin titel.

Nu går startskottet för det 37:e America’s Cup

I helgen avgörs Allsvenskan Segling 2023 i Strängnäs. Fotograf: Daniel Stenholm

Ladda för spänning – i helgen avgörs Allsvenskan Segling

scottish islands peak race

Tävlingen där kappsegling möter backlöpning och orientering