SeaCart 30 RaceWeek i Sandhamn 2008

Redaktionen

Redaktionen

Seacart-30-Race-Week-200820.gifSupersnabba trimaranerna SeaCart 30 har inlett sin Race Week i Sandhamn innan Gotland Runt. Man seglar om det inofficiella SeaCart-mästerskapet. Det har varit seglingsunderhållning i världsklass och Sandhamn har bjudit på medelstarka vindar, soligt väder och goda arrangemang.

 Supersnabba trimaranerna SeaCart 30 har inlett sin Race Week i Sandhamn innan Gotland Runt. Man seglar om det inofficiella SeaCart-mästerskapet. Det har varit seglingsunderhållning i världsklass och Sandhamn har bjudit på medelstarka vindar, soligt väder och goda arrangemang.

Fotograf Oskar Kihlborg har följt bankappseglingarna i en rib som gått hela vägen in mot de tävlande. Bilderna får tala för sig själva ihop med följande sammanställning av resultat och team.

Första dagen innehöll fem bankappseglingar. Tre av dessa vanns av team Audi med skeppare Calle Hennix, som delar rorsmanssysslan med unge John Bäck. Calle är mannen som tagit fram SeaCart 30. Team Audi har tendens att blanda fantastiska insatser med mediokra och har också den ojämnaste serien i fältet. Totalt ligger team Audi trea innan avslutande Gotland Runt.

Seacart-30-Race-Week-200828.gif

De två återstående bankappseglingarna första dagen vanns av team UBS, med skicklige och lugne australiensiske mästaren i Hobie 16, Tim Shuwalow, vid rodret. Team UBS ligger sammanlagt tvåa och har möjlighet att vinna Race Week om man placerar sig minst två platser bättre än ledande Morticia på Gotland Runt och samtidigt håller team Audi bakom sig.

Seacart-30-Race-Week-200822.gif

Andra dagen seglades en kustkappsegling över 50 nm ost om Sandhamn. Banan innehöll et antal rundningar såväl söderut som norrut. Det blåste 6?9 m/s. Det var svåra vägval bland skären och riktigt spännande med fem olika båtar i ledningen. De hårda undanvindarna bjöd upp till riktiga balansnummer, som det kan bli när man laddar för att vinna. Start och mål var utanför KSSS inne i Sandhamn. Den korta stunden efter start när båtarna försvann österut på ett pärlband in i solglittret i 12 – 15 knops fart var magisk att beskåda.

Team UBS ledde kustkappseglingen när de fick roderhaveri en bit från mål. I stället dundrade Team True Look först i mål utanför klubbhuset inne i Sandhamn. Peter Myrhström styrde under gennaker i 20 knop med Morticia blott metern bakom. True Look, som drivs av Gilla Gabrielsson, har tidigare i år seglat i Västindien. Containern med båten kom till Stockholm kvällen före Race Week och det var ett trött gäng som kappseglade första dagen efter att ha använt natten till att få båten färdig att segla. Sammanlagt ligger True Look fyra och trenden är positiv.

Tredje dagen genomfördes de två sista bankappseglingarna. Den första vanns av Morticia med svenska seglingsstjärnan Magnus Woxén vid rodret. Ägaren Anders Arnborger, Fredrik Ekman och Pontus Brenter, samtliga från Saltsjöbaden är med ombord. Morticia leder serien och om man blir sämst tvåa i Gotland Runt står man som mästare i SeaCart Race Week. Sannolikheten för att det här skickliga, jämna och samseglade teamet vinner är mycket hög. Team UBS vann den avslutande bankappseglingen.

Seacart-30-Race-Week-200823.gif

Team IERAX
från Grekland leds av båtägaren Stratis Andreadis. De rutinerade grekerna är nya i flerskrov och SeaCart. Med mer tid i båten kan det grekiska teamet säkerligen bli ett starkt SeaCart team.

Flying Camilla är en norsk SeaCart30, som seglas av Sven Lagerberg. Det nykomponerade teamet har påtagliga problem att få ihop arbetet ombord. Som bäst har man två fjärdeplatser.

Team Knot seglade först dag 3 och inledde med att segla sönder båten. Det är ett starkt flerskrovsteam ombord med F18-essen Pontus Johansson och Fredrik Adilstam som rorsmän, samt vana trimmare i segelmakaren Tore Lewander och F18-gasten Niklas Nordblom. Det här teamet visade under sista bankappseglingen att de kan driva båten riktigt snabbt. Räkna med att de slåss om segern i Gotland Runt om inte annat för att visa att de tillhör klassens topp, trots att de missade de två inledande dagarna.

SeaCart 30 är den största entypsklassen i årets Gotland Runt, tillsammans X-35. Den som vill följa SeaCart 30 klassen på Gotland Runts hemsida får kika under Multihull 30 Open B, som klassen oförklarligt kallas. De sju SeaCart 30 seglar bana Bravo som är 446 nm lång. SeaCart 30 väntas i mål tisdag em. Vädret är instabilt och det kan mycket väl bli ett dygn extra på banan om vinden lägger sig.

 


Ställningen i SeaCart Race Week innan Gotland Runt

1. Morticia, Sverige, Arnborger/Woxén
2. UBS, Sverige, Shuwalow/Gnospelius

3. Audi, Sverige, Hennix/ Bäck

4. True Look, Sverige, Gabrielsson/Myhrström

5. Ierax, Grekland, Andreadis

6. Flying Camilla, Norge, Lagerberg

7. Team Knot ? Sverige, med bara en segling genomförd

 


Text:  hamnen.se frilansreporter Håkan Lindstöm

Seacart-30-Race-Week-200820.gif

Relaterade artiklar

Amatörer ger järnet i Jet-jolle

Döden bakom ratten!

Spektakulart_2018_100knop_Ingang_0100KnopIngang

0–160 km/h med tok–trimmad Yamaha!

racing_havskappsegling_2018_RykingVendeeGlobe_Ingang_Ryking

Mikael Ryking förste svensk i Vendée Globe!

racing_havskappsegling_2018_Crowehirst_Ingang_Crowhirst

Antihjälten Donald Crowhurst åter aktuell

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar