SeaCart trimaran brann upp utanför Hoburgen

Redaktionen

Redaktionen

Seacart-30-Race-Week-200822.gif
SeaCart 30 – trimaranen SWE 6, seglandes under namnet UBS Racing Team, fattade eld ostnordost Hoburgen igår em. Alla fem som fanns ombord är välbehållna om än chockade, nedkylda och att man andats en del brandrök.

SeaCart trimaran brann upp utanför Hoburgen

SeaCart 30 trimaranen SWE 6, seglandes under namnet UBS Racing Team, fattade eld ostnordost Hoburgen igår eftermiddag (30 juni 08). Alla fem som fanns ombord är välbehållna om än chockade, nedkylda och att man andats en del brandrök. Orsaken till branden är okänd. Trimaranen är totalförstörd då bara sidoskroven finns kvar.

Mittskrovet hade fattat eld och på bara minuten var det övertänt. Efter en stund hade hela mittskrovet, rigg, segel mm brunnit upp. Besättningen, nu utan några flytvästar, all nödutrustning, inkl livflotten och allt annat som förvarades i mittskrovet, egentligen allt utom det man hade på sig, kunde arrangera sidoskroven så att de gick att flyta på.

Ingen kom till räddning förrän GR-deltagaren Stora Blå hittade de nödställda i sin väg 6-7 timmar efter branden, innan mörkret föll. De tog omgående ombord besättningen från pontonerna. Det var i samband med detta, kl 21.20, som sjöräddningen larmades.

Skepparen på trimaranen, Johan Gnosspelius, rapporterade till undertecknad från räddningskryssaren efter kl 23. Jag talade sedan med var och en ur besättningen och de lät oskadda men givetvis omskakade.

Besättningen är mycket rutinerad och rapporterna på telefon tyder på mycket snabbt och effektivt arbete men ett explosivt brandförlopp som man inte kunde stoppa. Natthärbärge bereddes i Sjövärnskårens anläggning på Hoburgen, där rundningsrapportörerna för Gotland Runt befinner sig.

Undertecknad är ägare till Knot AB, som äger den olycksdrabbade trimaranen. Nu följer sedvanliga utredningar avseende den mycket allvarliga olyckan. Jag är på väg till besättningen med första planet till Visby och oändligt glad att ingen i besättningen tycks ha kommit till skada.

Text: Håkan Lindström

Seacart-30-Race-Week-200822.gif

Relaterade artiklar

Amatörer ger järnet i Jet-jolle

Döden bakom ratten!

Spektakulart_2018_100knop_Ingang_0100KnopIngang

0–160 km/h med tok–trimmad Yamaha!

racing_havskappsegling_2018_RykingVendeeGlobe_Ingang_Ryking

Mikael Ryking förste svensk i Vendée Globe!

racing_havskappsegling_2018_Crowehirst_Ingang_Crowhirst

Antihjälten Donald Crowhurst åter aktuell

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar