Seger för Team New Zealand. 1-1 i kampen om Americas Cup

Redaktionen

Redaktionen

Team New Zealand såg länge ut att åka på sin andra förlust i seglingarna om Americas Cup. Men på andra kryssen kom det vindskift de hoppades på och Nya Zealändarna gick upp i ledning, en ledning de höll in i mål. Därmed är ställningen 1-1 mellan utmanaren Team New Zealand och försvararen Alinghi.

 

|

Americas Cup såg ut vara över. Team New Zealand tog visserligen starten, var över linjen tre sekunder före Alinghi med god fart, fick den favoriserade högerkanten. Men så började ”The Rocket Ship” Alinghi få upp ångan. De hade tydligt bättre båtfart och framför allt bättre höjd. Alinghi formligen klättrade upp på Emirates New Zealand.

 

När de båda båtarna möttes halvvägs upp på första kryssen var Alinghi i ledning och kunde diktera villkoren. De valde att segla med lös bevakning, troligen för att de kände sig bekväma både med båtens fart och höjd.

 

Med 19 sekunders ledning för Alinghi vid första kryssmärket var matchen i praktiken över.

 

På näst sista undanvinden sätter Nya Zealändarna press på Alinghi. De rundar ”gaten” om styrbord, Alinghi om babord. Alinghi ledde då forftarande med 50-60 meter.

 

Med separation mellan båtarna fick Team New Zealand på sista kryssen ett lyft. Båda båtarna gick in mot layline för babords bog. Efter slaget in mot märket för styrbord fick Team New Zealand lyftet och sträckte upp mot märket, Alinghi hade i och med att lyftet kom, seglat över sig och fick lätta på skoten och glida in i Emirates New Zealands kölvatten.

 

Inför sista länsen hade Team New Zealand en ledning på 28 sekunder. Gippduellen ner mot mållinjen klarade Nya Zealändarna, vann seglingen och utjämnade till 1-1 i matcher.

 

– Upp på andra kryssen var det en massa åskådarbåtar som störde oss, sa Rodney Arden på Alinghi. Men vi kände också att vi inte hade rätta farten och kollade roder och köl men kunde inte upptäcka något. Team New Zealand kunde ta ledningen.

För rorsmannen på Emirates New Zealand, Dean Barker, var det första gången han slog sin gamle landsman och läromästare Brad Butterworth, skipper på Alinghi. Butterworth bröt därmed sin 16 matcher långa segersvit i Americas Cup. Den första tog han 1995.

Det är mycket ovanligt i Americas Cup-sammanhang att en båt seglar om den andra efter rundningen av första kryssmärket. Den här gången skedde det..

Sett till de tre senaste Americas Cup-seglingarna är det också första gången tävlingen inte slutar 5-0.

Allt kan tydligen hända i Americas Cup.

 

Måndag är ledigt, segling nummer 3 sker Tisdag den 26 juni kl 15:00

racing_bankappsegling_lo3nzhandpuff

Relaterade artiklar

www.blur_.se_images_rohanvalencia

Inte ens polisen stoppar Rohan

racing_bankappsegling_ac3alinghi500

Alinghi kvitterar till 2-2 i Americas Cup

racing_ac1xaling

Alinghi vann första seglingen om Americas Cup

racing_bankappsegling_acllvlogpuff

Team New Zealand segrare i första utmanarmatchen

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar