Seglare överger sin båt i Södra Oceanen

Redaktionen

Redaktionen

” src=”images/stories/nyheter/veluxthomsonport (custom).jpg” border=”0″ alt=”” hspace=”” />Den brittiske soloseglaren Alex Thomson har fått problem i Södra Oceanen. Han seglade sin Open 60 Hugo Boss i 18 knop och 15 sekundmeter när kölen gick sönder och båten kappsejsade. Thomson räddades av sin konkurrent Mike Golding.

Ecover med Mike Golding ensam ombord vände tillbaka i Södra Oceanen för att rädda sin medtävlare Alex Thomson.

 

 

 

Alex Thomson är en mycket erfaren soloseglare och deltar nu i soloseglingen jorden runt Velux 5 Ocean Race. Kölen på hans Open 60 Hugo Boss är en svängköl av liknande konstruktion som båtarna i senaste Volvo Ocean Race hade.

– Jag låg i min koj för en kort stunds vila när jag plötsligt blev kastad över till andra sidan. Båten broachade och la sig ner helt på sidan. Jag sprang upp på däck för att släppa ut på storseglet. Men inget hände. Då försökte jag att vinkla kölen, men det gick inte heller.

– Sen tog jag mig in i båten igen och kravlade mig fram till boxen där cylindrarna till den svängbara kölen sitter. Fästena för cylindrarna hade gått av och hela kölen svingade fram och tillbaka helt okontrollerat. Sen upp på däck igen, med båten liggandes helt på sidan, lyckades jag få ner seglen och då började båten resa sig igen.

– Jag tror inte det är sant. Jag kan så mycket om den här tävlingen och den här båten, när man ska gas och när man ska bromsa. Allt för att få rätta balansen mellan fart och säkerhet. Sen att få problem med kölen i det här kritiska skedet av racet är förkossande.

 

 

Mike Golding vid boxen för svängkölen. Fotot taget vid ett tidigare tillfälle.

Alex Thomson har fått hjälp av sin brittiske konkurrent Mike Golding ombord på Ecover. Mike som när olyckan inträffade ledde över Thomson vände om och befann sig på fredagsmorgonen inom synhåll till Thomsons Hugo Boss.

Alex Thomson beslutade att överge sin båt och Mike Golding tvekade inte att hjälpa sin medtävlare.

 

Räddningen genomfördes på fredag förmiddag. Mike Golding återgår till kappseglingen, även om det nu kommer att segla två personer ombord på Ecover fram till etappmålet i Freemantle, Australien.

Mike får dispens för detta och kommer även att kompenseras för sin räddninginsats. Alex Thomson får därmed segla med som passagerare. Något som han givetvis inte hade tänkt sig i detta Velux 5 Ocean Race.

 

Mer info: http://www.velux5oceans.com

nyheter_veluxecover

Relaterade artiklar

Visby stridsfartyg

Stealth korvetten Visby – en smygare i världsklass!

Uppblåsbar fiskeflotte – för familjen?

Outdoor Boys – stora äventyr med liten budget

Poliskrasch

Polisen går på grund!

Swan Shadow 2 Puff

Swan Shadow – anrika Nautors första motorbåt!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar