Segling eller jippo?

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

Svaret på frågan i rubriken är ”både och”. Likt varje stor tävling med internationell prägel drar sport med sig en mängd kringaktiviteter.
Hamnen.se tog tunnebanan in till stan, promenerade genom Kungsträdgården och ut mot Skeppsbron.
Uppdaterad med kommentarer

Det har tydligen varit en soffdebatt i TV om Volvo Ocean Race är en sport eller ett jippo. Har inte sett den själv, men vad jag förstår så har sportjournalister med TV-bevakning raljerat över segelsporten och menat att Volvo Ocean Race är ett enda stort kommersiellt jippo.

Volvo Ocean Race är ett kommersiellt jippo med en mängd kringaktiviteter, men att sportjournalisterna ser det enbart som ett jippo faller tillbaka på dem själva. De har helt enkelt inte kunskap om segelsporten därför försvarar de sig med att raljera.

Dagstidnings-journalister har däremot vaknat till liv och segling har i och med att Volvo Ocean Race kom till Sverige fått stort utrymme i spalterna, där det även finns en grundläggande förståelse för vad besättningarna utsätter sig för på havet, både i form av uthållighet, dramatik och tävlingsmoment.

Att genomföra ett Volvo Ocean Race hör helt klart till de större sportsliga prestationerna i idrottsvärlden, men det tar väldigt lång tid för svenska sportjournalister i TV-mediet att inse det.

Hur hade bevakningen varit om ett F1-lopp körts i Stockholm. Bilsport eller jippo? Stockholm Open. Tennis eller jippo? Scandinavian Masters? Golf eller jippo? Stockholm Marathon. Långlöpning eller jippo? Landskamp på Råsunda. Fotboll eller jippo?

Hamnen.se kan en hel del om segelsport och för länge, länge sen genomförde föregångaren till Volvo Ocean Race, det vill säga Whitbread.
Då för 27 år sedan, som förste svensk att tillsammans med Roger Nilson, ha genomfört kappseglingen runt jorden var det ytterst få som i Sverige kände till tävlingen.

I dag är hela Skeppsbron knökfull med människor. Många med båtintresse, ja, men de allra flesta vet knappt skillnaden mellan för och akter. Det är en stor framgång för svensk segelsport.

Hamnen.se iklädde sig rollen som turist, tog tunnebanan in till stan, tjuvlyssnade om Volvo Ocean Race på tunnelbanan, hörde härligt fåniga kommentarer om båtarna i Kungsträdgården, såg de riktig coola killarna från Telefonica Blacks och Pumas Shoreteam. Detta tillsammans med tusentals flanörer som plötsligt förstod att Stockholm var värd för ett internationellt sportevenemang.

En annan lustig sak var att jag som känner så mycket folk inom seglingens värld inte hejjade på en enda person. Det måste betyda att det fanns många nya som var intresserade av den här tävlingen.

Jo, det fanns faktiskt en person som jag stötte på i vimlet, en av mina bästa kompisar. Du hittar honom i sista bilden över denna jippo-odyssey som nu pågår i Stockholm.

I en av Pumas containers uppställd i Kungsträdgården hördes vrål från en puma. Segling eller jippo?

{mosimage}

{mosimage}

racing_havskappsegling_GR2007_ert-sto-2009-3364

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kyste redningsselskapet

Fartygsdramat vid Norges kust är över

Wifiombord

It-proffsen berättar – så slipper du wifi-ångest på sjön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar