Seglingens Zlatan – Finns han i Gårdsten

Redaktionen

Redaktionen

20101018-Mama-Gumbo-1889-72_puffÄlvsborgs Kyrka i västra Göteborg var välfylld en söndagkväll i oktober när Älvsborgs församlings flickkör, Tubakvartetten och Mama Gumbo Band genomförde en konsert för segling. Syftet var att samla in pengar för att Rotary Långedrag även i fortsättningen ska kunna låta ungdomar från Gårdsten få delta i GKSS seglarskola.

Underlaget för att ta fram nya seglingstalanger är inte stort i Göteborgs invandrartäta nordöstra förorter men under fem år har ett hundratal ungdomar från Gårdsten har fått prova på segling i Långedrag. Flera har gått vidare och två är idag hjälptränare på GKSS och ringarna sprids på vattnet. För vad är det som säger att man måste bo vid havet för att tycka att det är kul att segla? Men visst var det några som funderade på hur långt integrationen hade nått när den första tjejen i heltäckande kläder och sjal dök upp. Men det var bara de vuxna som oroade sig, de unga seglarna brydde sig inte. Några av ungdomarna hade aldrig sett en jolle innan, det fanns t o m de som inte visste att havet var salt. Men nu vet de, de kan också simma för det är ett absolut krav. 200 meter ska visa att de kan, det räcker inte att mamma intygar. Detta har medfört att simkunnigheten har ökat i Gårdsten, en liten men bra bieffekt eftersom invandrarbarn tyvärr är överrepresenterade i drunkningsstatistiken. 12 ungdomar får plats i nybörjarkurserna varje år. Många klubbar i landet letar efter en seglingens Zlatan. Vad är det som säger att han, eller hon, inte kan komma från Gårdsten?

20101018-Tubakvartetten-1800-72

Det svängde bra om Tubakvartetten

20101018-Mama-Gumbo-1889-72

För att inte tala om Mama Gumbo

20101018-Julia-Roempke-1858-72

Julia Roempke, ett framtidslöfte!

En sak till, lägg ett namn på minnet – Julia Roempke. En vacker femtonårig med en gudabenådad röst. Hon sjöng bland annat ”Vision Of Love” så att intet öga var torrt. Den tjejen kommer vi att höra mycket av i framtiden. Minns då var du läste om henne först.

20101018-Mama-Gumbo-1889-72_puff

Relaterade artiklar

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar