Sista etappen i Archipelago Raid 2006

Redaktionen

Redaktionen

Efter att ha brutit upp från lägerplatsen, var det tillbaka till verkligheten på trapetserna på katamaranerna. |

Sogeti tog totalsegern – Tidermans vann etappen!
Sista etappen i denna galna kappsegling, Archipelago Raid 2006, startade nära Björnö strand. Det var en tidig soluppgång och sjöbrisen kom väldigt snabbt vid kl.10.30 vilket gjorde att starten av Etapp 9 till Sandhamn kunde gå 10.45. Med andra ord var det bra förhållanden för att avsluta med stil efter att ha kappseglat i över 400 sjömil.

Det var en tidig soluppgång och sjöbrisen kom väldigt snabbt vid kl.10.30 vilket gjorde att starten av Etapp 9 till Sandhamn kunde gå 10.45. Med andra ord var det bra förhållanden för att avsluta med stil efter att ha kappseglat i över 400 sjömil bland 100 000 öar och kobbar.

Det kom många svenskar till målet i Sandhamn för att fira och hurra för de nöjda men trötta äventyrarna. Sandhamn är centrum för hela Seglarsverige denna vecka i och med starten för Eurocard Gotland Runt, Sveriges största havskappsegling, på söndag.

Tidermans och Sogeti i på väg mot Rödlöga, Etapp 1

Vid starten av denna etapp hade Magnus Woxén (SWE) och Damian Foxall (IRL) på Sogeti en säker ledning i totalrankingen. Men de fick sin sämsta start i hela Raiden. ”Vi ville ta det lugnt och inte ta några risker, men det här var lite väl lugnt” sa Magnus efter målgången. ”Men vi klarade av att korsa mållinjen som 6:a” Det var en stark bedrift, med vilken teamet visar sin snabbhet, seglarskicklighet, lokalkunskap och uthållighet.

Tidermans med Anders Lewander och Hanse Thorslund (SWE) tog snabbt ledningen i denna sista etapp och höll den hela vägen in i mål. När vinden avtog, eller i lä av någon ö, var detta team snabba på att ta ner seglen och börja paddla i svensk stil. Det betyder att man paddlar allt man kan sjungandes snapsvisor.

Under de sista sjömilen innan mållinjen blev det hård paddling igen. De förtjänade vinsten och den totala andra placeringen med deras ihärdighet, uthållighet och enorma seglarskicklighet. ”Vi ger aldrig upp!” sa en utmattad Anders Lewander precis när han korsat mållinjen.

Novo Nordisk och Sogeti

Totalsegrare i Archipelago Raid 2006 blev alltså Team Sogeti med Volvo Ocean Race seglarna Magnus Woxén (SWE) och Damian Foxall (IRE). Sogeti som tidigt tog poängledningen och höll sin första plats genom hela kappseglingen. Trea totalt kom Yamarin med Eric Proust och Gerard Navarin båda från Frankrike.

Läs mer på Archipelago Raid
Total poängställning
Alla Checkpoints

Livetracker_archipelagoraid-winners-2006_sogeti

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2018_RykingVendeeGlobe_Ingang_Ryking

Mikael Ryking förste svensk i Vendée Globe!

racing_havskappsegling_2018_Crowehirst_Ingang_Crowhirst

Antihjälten Donald Crowhurst åter aktuell

racing_havskappsegling_2018_VORSurf_Ingang_Ocean_Race

VOR – vilda surfar i världens vildaste vatten!

racing_havskappsegling_2017_FastnetRace_Ingang_FastnetIngang

Rekordstort startfält i årets Fastnet Race

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar