Sjödrama i Stilla Havet

Redaktionen

Redaktionen

Klockan 23:43 Söndag UTC kappsejsade trimaranen Groupama 3 i närheten av Nya Zealand. Den franska besättningen räddades med hjälp av helikopter och är oskadad.
Frank Cammas och hans besättning har därmed gett upp försöket att slå Orange II:s rekord med Roger Nilson som navigatör i Jules Verne-rekordet non stop runt jorden.

 

”Vi har kappsejsat. Läpontonen bröts upp i två delar som gjorde att tvärbalkarna skadades och vi till slut kappsejsade. Besättningen är tillsammans i det upp och nedvända mittskrovet. Ingen av de 10 i besättnngen är skadad”

” Det var fem till sju meter höga vågor och en vindstyrka på mellan 13 ? 15 meter per sekund när olyckan inträffade. Vågorna bryter och för stunden håller vi oss alla inne i mittskorvet”, rapporterade Franck Cammas.

Groupama 3 hade för endast en stund seglat i Stillahavs-delen av Södra Oceanen när olyckan inträffade. Det var 140 km öst om Dunedin, Nya Zeeland. Olyckan inträffade 24 dygn efter starten från norra Frankrike. Franck Cammas med besättning hade då en ledning med cirka ett dygn jämfört med rekordhållaren Orange II Jules Verne rekord.

I och med att Franck Cammas och Groupama 3 avbryter sitt rekordförsök finns det för närvarande ingen utmanare till det nuvarande rekordet satt av Bruno Peyron, Roger Nilson och besättning med Orange II

Vaktkaptenen Franck Proffit kommenterade händelsen från Groupama 3:

”Sjön växer sig allt grövre, med vågor upp till sex, sju meter. Vi får inte driva för långt söderut då vindstyrkorna där når runt 25 meter per sekund. Därför försöker vi hålla en så nordlig kurs som möjligt upp mot Nya Zeeland.”

När larmet kom till Gris ? Nez räddningsstation i Frankrike informerade de omedelbart sina Nya Zeeländska kolleger för att organisera en räddningsaktion. Ett flygplan och två helikoptrar skickades till olycksplatsen tre timmar efter Groupama 3:s kappsejsning. De tio besättningsmännen räddades med hjälp av helikopter 03:30 Måndag(UTC) och flögs sedan till staden Dunedin på Nya Zeelands sydliga ö.

 

Källa: Scuttlebutt

Se tv-inslag från One News, Nya Zealand, klicka här

racing_havskappsegling_groupamacapsize2puff

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_francisflare

Nytt ensam rekord runt jorden

Sjöfyllerister är svårstraffade

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar