Sju svenska seglare jagar medaljer

Gustav Morin

Gustav Morin

Måndag 8 augusti drog OS-seglingarna i gång. Fem båtar och sju seglare ska försvara Sveriges stolta seglartraditioner som gett nationen totalt 35 OS-medaljer genom åren. Bara Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer. 
Här berättar vi om besättningarna.

Kvalificeringskraven från Sveriges Olympiska Kommitté har varit tuffa. Men det betyder också att samtliga svenskar kan vara med och slåss om medaljerna i sina respektive klasser.

– Vi har en mycket homogen trupp. Seglarna är något så när på samma nivå. Vi har ingen superstjärna, men alla har chans på medalj. Ingen av våra konkurrenter skulle kalla oss favoriter, snarare outsiders. Och det är vi gärna, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Se Hamnen.ses fartfyllda video om seglingslandslaget!

I Finnjolle ska Max Salminen försöka vinna sin andra OS-medalj. I London blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf. Nu är Max ensam i båten och sedan hösten 2012 har hans fokus varit riktat mot Rio.

– Max har kanske inte gjort de allra bästa resultaten under den senaste tiden. Men han var jäkligt nära en VM-medalj och han är nog den i truppen som varit mest i Rio. Han är väldigt nöjd och trygg, med ett bra självförtroende. Precis som de andra, säger Magnus Grävare.

I 49erFX seglar Lisa Ericson/Hanna Klinga. För Lisa är det andra gången hon seglar OS. Första gången var i London 2012 då hon slutade på 19:e plats i 470 tillsammans med gasten Astrid Gabrielsson. För Hanna är det OS-debut.

I världscuptävlingarna i franska Hyères i maj – det sista riktigt stora genrepet inför OS i Rio – seglade de hem guldet i konkurrens med hela världseliten.

– Lisa och Hanna har imponerat stort under våren och är ett stort medaljhopp. De har varit på pallen i de flesta stora tävlingar det senaste året. De kan absolut vinna här i Rio, säger Grävare.

I Laser Radial är Josefin Olsson också ett stort medaljhopp och hennes senaste år har inte inneburit att förväntningarna minskat. Josefin vann världscupavslutning i Dubai 2015 och har vunnit både VM- och EM-silver i Laser Radial. I London slutade hon på 18:e plats i klassen. Nu ska det bli bättre.

– Josefin har fler gånger visat att hon tillhör världseliten och precis som Lisa och Hanna så kan hon vinna. Det är väl sex seglare i Laser Radial som är mycket jämna och alla kan vinna. Det här är kanske den jämnaste klassen.

I Laser har Jesper Stålheim seglat upp som en av favoriterna efter att han vann EM i mars.

– Jesper har imponerat den senaste månaden här i Rio. Och han har seglat fort i de lätta vindarna – fortare än någonsin tidigare. Jesper kan komma allt mellan etta och sexa. Det här är en vidöppen klass

I 470 finns den mest rutinerade av de svenska seglarna i form av Anton Dahlberg som gör sitt tredje OS – den här gången med gasten Fredrik Bergström som debuterar i olympiska spel.

– Anton och Fredrik har kanske inte ett lika bra år bakom sig som de andra i truppen. Men de har kapacitet att vara med i toppen och är nöjda med både träning och förberedelser. Deras målsättning är definitivt en medalj – det vill säga samma målsättning som alla andra i truppen har, säger Magnus Grävare.

Foto: Dan Ljungsvik. 

racing_bankappsegling_2016_OS_RIO_Puffar_LisaHannapuff

Relaterade artiklar

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

racing_bankappsegling_2019_Jesper_Stalheim_190818_pre-OS_Jesper_foto_PM

Sverige i topp på för-OS

racing_bankappsegling_2018_JVMMarseille_Ingang_JVMGuldMarseilleIngang

Svenskt JVM–guld!

racing_bankappsegling_2018_VM_Arhus_VM_Max_Salminen_foto_Jesus_Renedo

VM-silver till Max Salminen!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar