Skinnarmos bok högt upp på önskelistan

Redaktionen

Boken Skinnarmo och Nordostpassagen Ola Skinnarmo är en av Sveriges främsta äventyrare och en miljökämpe. Upptäcktsresande hade man sagt förr. Nu finns boken om hans hittills längsta expedition: i Nordenskiölds spår genom Nordostpassagen.

 

Ola Skinnarmo var den första svensk som åkte skidor till Sydpolen. Ensam. Han var den förste svensk som åkte skidor till Nordpolen. Då hade han sällskap av Göran Kropp, men Göran fick avbryta med en förfrusen hand.

Ola Skinnarmo har genomfört expeditioner där han har följt i spåren efter Nansen, Andrée och Schackelton.

Den hittills längsta expeditionen startade Ola Skinnarmo i juni 2009 – i Adolf Erik Nordenskiölds spår genom Nordostpassagen. Ingen svensk hade lyckats genomföra denna seglats sedan ”Vega” 1879 tog sig igenom världens mest svårtillgängliga vatten.

Vi får följa Skinnarmos dramatiska seglats, samtidigt som han berättar Nordenskiölds spännande historia. Vi får möta fåglar och delfiner liksom stora däggdjur som valrossar och isbjörnar, vars livsmiljö idag är hotad.

Boken är fylld med storslagna fotografier, både nytagna och historiska, samt kartor, historiska teckningar och spännande tidsdokument.

Ola Skinnarmos färd blev rik på både strapatser och upplevelser. Is och dåligt sjömätta områden var vanliga hinder, liksom hårt väder och tät dimma. Men lika påtaglig var skönheten i landskapet och alla fantastiska naturupplevelser.

Expeditionen avlöpte väl, och i mitten av september nådde Ola Skinnarmos segelbåt ”Explorer” Berings sund.

För Nordenskiöld tog resan två år på grund av den stora mängden is som fanns vid den tiden. För Skinnarmo gick det fortare bland annat beroende på att mängden is nu är betydligt mindre.

Klimatförändringen är påtaglig i polartrakterna. En hel del utrymme ägnas åt det allt mer akuta problemet med den globala uppvärmningen och smältande ismassor vid bland annat polerna.

Intressanta bilder visar hur till exempel Lilliehöökglaciären på Svalbard har dragit sig tillbaka cirka fem kilometer jämfört med hur det såg ut när glaciären fotograferades 1906 under furst Alberts expedition.

Explorer_1_772464002

Skinnarmo

Boken Skinnarmo och Nordostpassagen vänder sig till läsare i alla åldrar som älskar äventyr och starka naturupplevelser – och som också värnar om miljön. Det är en berättelse som engagerar.

Ola har ett väldigt enkel och tydlig uppmaning som vi alla kan och bör ta till oss. – Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Johan Tell är författare,  skribent och föreläsare och den som skildrar Olas äventyr. Expeditionerna till Syd- och Nordpolen, seglatsen till Antarktis och nu seglingen genom Nordostpassagen. Johan har också ett stort engagemang i klimatfrågor. Bland annat i boken ”100 sätt att rädda världen” och ”Träd kan rädda världen”.

Skinnarmo och Nordostpassagen är en mycket intressant och viktig bok. En spännande reseberättelse med många mycket bra bilder. En perfekt julklapp. Den spännande färden i isen skildras även på en dvd, som medföljer boken. Mycket sevärd. Hoppas att den kommer i TV så småningom.

 

 

Boken Skinnarmo och Nordostpassagen

Relaterade artiklar

Havstulpan_batbotten

Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Vass_blir_djurforder

Vass testas som kompletterande djurfoder

Nya_krafttag_for_havsmiljon

Sverige tar krafttag för att förbättra havsmiljön

GenvagTillUmea

Fraktfartyg tog Nordostpassagen till Umeå

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar