Sluta att prostituera seglingssporten

Redaktionen

Redaktionen

Paul HendersonDet säger en av seglingens mest inflytelserika men kontroversiella ledare, förre ISAF-presidenten Paul Henderson. Hans kommentarer har fått stort stöd i internationella sammanhang.

Seglingens problem är att media ger mer uppmärksamhet åt själva utrustningen än till den som utövar sporten, medan man i andra sporter fokuserar på idrottsmannen eller idrottstjejen. Inom längdåkning på skidor är det mer fokus på åkaren än vilka skidor han eller hon åker på. I golf likaså. Vem bryr sig om klubbmärke eller vilket märke det är på bollen? Det är den tävlande som får all uppmärksamhet.

 

 

 

– Inför OS-seglingarna diskuteras det om man ska segla Stare eller Soling, Flying Dutchman, eller 49er eller om det blir matchracing eller fleetrace, kryss-läns eller triangelbana, baserat på vad som skapar bra tv, och därmed mer pengar till idrotten .
– Om båten går i 12 eller 18 knop, har ett eller två skrov. Vem bryr sig? Media vill ha hjältar och goda historier.
– Under vinter-OS i Vancouver 2010 handlade en av de kanadensiska mediernas viktigaste frågor inte i första hand om den kanadensare som vann OS-guld i snowboard, utan om brodern med cerebral pares som satt i publiken och hejade. Eller den kanadensiska bronsmedaljören i konståkning som gjorde så bra ifrån sig trots att hans mor dog strax före OS.
– Det kommer kanske som en chock för de seglare som är mest fokuserade på båttyper att det är Starbåten som har fått mest medial uppmärksamhet av de olympiska klasserna. Det beror på dem som har kommit fram i Laser och Finnjolle och samlats upp i Starklassen, det är seglare som journalister redan känner.
– Att vi ska behöva prostituera segling för mer TV-tid är nonsens. Vi kan inte få mer TV-tid eftersom det finns 28 olympiska sporter och bara sex av dem får höga tittarsiffror. Minst 14 får minimal uppmärksamhet och segling är en av dessa sporter. Vi kan inte konkurrera med simning, basket eller friidrott om inte någon av seglarna skulle drunkna i regattan. Då kanske vi får fem minuter på bästa sändningstid, men det skulle vara lite väl drastiskt.
– Segling får dock mycket uppmärksamhet på internet och är rankad på 5:e plats bland 20 andra sporter.
– Rikta uppmärksamheten på personligheter och plocka ut ett par klasser med seglare oavsett vikt och storlek. Annars blir OS en irrelevant regatta för juniorer!
– ISAF fick 8 miljoner USD från sommarspelen i Peking, en ökning från 2,5 miljoner USD från Sydney år 2000. Hur mycket pengar behöver ISAF?
– Sätt seglarnas och sportens integritet först och sluta att prostitutera sporten för TV-täckning och tittarsiffror som vi aldrig kommer att uppnå. För några år sedan ansågs att roddarna skulle skippa åttorna för att få ett begränsat antal utövare och därmed mer TV. Det fick IOK och FISA att hoppa högt. Åttor är roddsportens viktigaste gren. Punkt och slut.
– Hotet om att seglarna skulle kastas ut ur OS-programmet är rent nonsens. IOK måste ha 50% plus en röst för att undanröja segling som alltid haft 75% stöd. Och låt mig påminna om att IOK-presidenten är seglare.

 

Paul Hendersom själv var IOK medlem från 2000 till 2004, medan ISAF: s nuvarande ordförande Göran Pettersson valdes in i IOK under 2009. Presidenten i IOK Jacques Rogge har representerat Belgien tre gånger i Finnjolle i OS.

Hämtat och översatt från Seilas.no

Paul Henderson

Relaterade artiklar

genomsmalasund

Lovsång till det lilla båtlivet!

6288299_orig

Träbåtsharmoni – tio års familjeliv till havs

Spirit Yachts 111

Fullspäckat seglingsmagasin

Ready Steady Tokio Sailing 2019. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING
18 August, 2019.

”Vi har bra chanser att ta medalj”

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar