Snabbt ÅF Offshore Race för de stora båtarna

Redaktionen

Årets ÅF Offshore Race är avgjort. Bugia Bianca från Västerås vann den stora mästerskapsklassen (ORCi) medan Pac-Man från Stockholm tog hem segern i breddklassen (SRS).

Den klassiska kappseglingen runt Gotland har i år erbjudit bra förutsättningar med mycket solsken och bra vindar – åtminstone inledningsvis.

Söndagen och måndagen bjöd på snabb kappsegling ut ur skärgården och ner mot Gotland. De snabbaste båtarna var tillbaka i målet vid Sandhamn mindre än två dygn efter starten.

Marcus Wallenbergs Bugia Bianca vann den stora mästerskapsklassen (ORCi).

För de mindre och långsammare båtarna har det tagit mycket längre tid eftersom vinden, ute på Östersjön, dog ut på tisdagskvällen. På onsdagen fortsatte de lätta vindarna att dominera och många båtar rörde sig knappt ute på havet.

Då var vinnarna sedan länge i hamn. Det blev alltså de stora båtarnas race i år. I fjol var det tvärt om. Då vann startfältets minsta båt. 

Ägs av Marcus Wallenberg
Bugia Bianca är en modern Swan 70:a som ägs och seglas av Marcus Wallenberg. Med sig ombord hade han flera duktiga och rutinerade seglare som exempelvis Magnus Woxén, Calle Hennix, Lasse Tapper och Olle Jo Johansson.

– Vi visste vi kunde vinna bara vi fick ”rätt” väder och seglade väl. Det blev en snabb segling då vi inte hade några stiltjebälten som det ofta annars är runt Gotland. De få strategiska besluten vi tog slog väl ut, säger Magnus Woxén.

Jimmy Hellberg med besättning vann breddklassen med Pac-Man. 

I den stora breddklassen med cirka 150 startande båtar var det den lite udda båten Pac-Man som tog slutsegern. Skepparen Jimmy Hellberg har varit nära vinst många gånger. 

– Jag har seglat minst tio gånger. Jag har gjort fem riktigt seriösa försök och jag har varit tvåa en gång. Jag har drömt om att vinna sedan första gången då jag var 18-19 år, säger 41-årige Jimmy och fortsätter:

Ful båt
– Båten är inte vacker men oerhört välbyggd och väger bara tre ton – seglingsklar. En modern 38 fotare väger minst 7,5 ton. Det är briljant ingenjörskonst bakom båten. Det är det som ger den fantastiska egenskaper. Att hon bara kan sticka iväg när hon är så lätt.

– Men jag kan aldrig sälja henne. Det går inte. Hon är för ful. Ska jag bli av med den får jag skänka bort henne…

Foto: Oscar Kihlborg

racing_havskappsegling_2015_Af_Offshore_Race_AA_Ingang_AFingang

Relaterade artiklar

golden-globe-racing-kirsten-ledare-världsomsegling-kappsegling

Hon räddade finska Tapio – nu leder Kirsten Golden Globe

Rolex Sydney Hobart 2022

Sydney Hobart – tät start och vilda slagdueller

Fastnet_Race_1979_inledning

Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar