Snart 600 dagar runt jorden

Långseglare i Suezkanalen
Långseglare i Suezkanalen

Långseglare i SuezkanalenKapten Danjel Henriksson har tillsammans med Jonatan Bonthron och Kajsa Björn snart avklarat en världsomsegling. I skrivande stund har de seglat i 595 dagar och nyss passerat genom Suezkanalen, värdens äldsta och näst mest trafikerade kanal. Och nu närmar de sig Europa, en världsdel de inte sett på mer än 15 månader.

Danjel

Jonatan

Kajsa

Seglingen startade i Kalix och därifrån tog sig besättningen med sin Sally Blue, en Albin Vega byggd 1968, ner längs Sveriges kust och sedan rakt in mot Engelska kanalen.

Via Spanien och Portugal seglade de sedan direkt över Atlanten till Trinidad och vidare via den Sydamerikanska kontinenten till Centralamerika och Panama.

Därifrån begav de sig rakt över Stilla havet och de har efteråt konstaterat att de förstår precis varför jorden kallas för den blå planeten. De möttes av vatten, vatten och åter vatten.

Via Australien seglade de sedan söder om Indonesien, in vid Thailand och precis söder om Indiens sydspets. För att sedan ta sig via Röda havet och Panamakanalen till Medelhavet och Europa. När de gick i land i Suakin i Sudan för en knapp månad sedan kunde de bocka av resans sjunde och sista kontinent, Afrika.

Förutom de tre besättningsmedlemmarna har en rad gäster seglat med Sally Blue olika sträckor. Både svenskar, kanadensare, norrmän och fransyskor.

De var såkallade paying crew, det vill säga att de har fått betala 100 kronor per dag för att få segla med. I gengäld har de fått lära sig segla, eventuellt lära sig något nytt språk, möjlighet att läsa den där boken som aldrig blivit av och framför allt så har de fått med sig en upplevelse som heter duga.

Idén föddes i Umeå, där de tre studerande med seglingsintresse ville göra något äventyrligt av sina sabbatsår. Via sin hemsida www.runtjorden.com har de rapporterat flitigt vart hän i världen de har befunnit sig.